nieuws

Mercedes-koplamp met 1024 leds?

Techniek

Mercedes-koplamp met 1024 leds?

Het kan niemand zijn ontgaan dat led-licht het nieuwste, helderste en zuinigste licht is, thuis en in de auto. Met een led-matrix in de koplampen openen zich vele mogelijkheden. Mercedes-Benz past het toe, vergroot binnenkort de capaciteiten en zal nog veel verder gaan. Met 1024 lampjes?

Al jaren geleden zagen we bij Hella de beloften van led-koplampen, zoals die nu steeds vaker worden gerealiseerd. Dan spreken we vooral van adaptieve koplampen, voorzien van een reeks apart aanstuurbare leds. Zo’n led-matrix maakt het mogelijk groot licht te voeren zonder voor- of tegenliggers te verblinden. Maar ook het specifiek belichten van waargenomen obstakels, voetgangers, bochten en zo meer komt binnen bereik.

Van 24 naar 84 leds

In de Mercedes-Benz CLS van jaargang 2014 zijn Multibeam led-koplampen mogelijk. Hierin zorgen 24 leds voor het grootlicht, dat automatisch plaatselijk kan dimmen tegen verblinding. Zo hou je optimaal zicht met groot licht, zonder ander verkeer te hinderen. Door een aantal leds uit te zetten schijnt het grootlicht niet op voor- of tegenliggers, maar wel daarlangs.
Binnenkort, meldt Mercedes, werkt het nog verfijnder met 84 leds per koplamp. Daaraan wordt vervolgens nog een High Range grootlicht toegevoegd, een tweede grootlicht met 600 meter bereik. De huidige CLS led-koplampen reiken 485 meter ver.

Multiled chip

Zoals Mercedes zelf zegt, zullen ze het maximaal toegestane lichtbereik volgens EU-regels volledig benutten met hun led-techniek. Mercedes-Benz belooft een experimentele auto waarin de volgende ontwikkelingsstap getest wordt. Dat doet het bedrijf met een chip waarop vele led-lichtpuntjes zitten, in plaats van een veld met losse leds te gebruiken.

Geen laserlicht

Partners in de ontwikkeling zijn onder meer Osram, Infineon en Hella. Er is sprake van 1024 apart aanstuurbare lichtpuntjes op die chip, waarmee nog veel nauwkeuriger de lichtbundel gestuurd kan worden. Beter en goedkoper dan (mechanisch bestuurbaar) laserlicht, zo snijdt Mercedes zijn concurrenten de pas af die lasers zien als mogelijk superieure opvolger van led-licht.

Reageer op dit artikel