nieuws

Jaguar-rijder kijkt dwars door dakstijl heen

Techniek

Jaguar-rijder kijkt dwars door dakstijl heen

Jaguar Land Rover is een onderzoeksproject naar ‘transparante dakstijlen’ gestart. In de bestaande A-stijlen zijn schermen geïntegreerd, waarop camerabeelden live worden weergegeven. Dode hoeken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Land Rover toonde al een transparante motorkap (bekijk de video). Nu zijn bij Jaguar Land Rover de dakstijlen aan de beurt.

Het Jaguar Land Rover-onderzoeksproject ‘360 Virtual Urban Windscreen’ heeft als doel de bestuurder rondom (360°) een onbelemmerd zicht te bieden. Op het scherm in de A-stijlen worden beelden van camera’s live weergegeven. Jaguar Land Rover verwacht dat de bestuurder vooral in complexe verkeerssituaties met deze nieuwe techniek in staat is betere beslissingen te nemen.

Je kijkt er niet altijd doorheen

De A-stijlen worden alleen op logische momenten ‘transparant’, bijvoorbeeld als de bestuurder de richtingaanwijzer activeert, over de schouder kijkt (bij een inhaalactie) of bij het naderen van een kruising. Het vergroot het blikveld van de bestuurder en de dode hoeken van de A‑, B‑ en C‑stijlen verdwijnen. Voertuigen, voetgangers en fietsers rondom de auto zijn allemaal zichtbaar. Met behulp van een speciaal head‑up display kan hun bewegingspatroon op de voorruit worden geprojecteerd, waardoor de bestuurder beter kan anticiperen.

De voordelen van ‘verbonden’

De voordelen van het ‘360 Virtual Urban Windscreen’ komen vooral naar voren als de auto via de Cloud wordt gekoppeld aan de infrastructuur. De bestuurder kan zo worden gewezen op tankstations en vrije parkeerplaatsen. Zelf zoeken is overbodig. Ook een compleet nieuwe manier van navigatie is mogelijk. Het connected-systeem maakt bijvoorbeeld gebruik van ‘ijkpunten’ zoals kerken, cafés of winkels bij de routegeleiding.

Volg mij maar

Onderdeel van het project is de ‘Follow‑Me Ghost Car Navigatie’. Om op de plaats van bestemming te komen, hoeft de bestuurder alleen maar een ‘Ghost Car’ te volgen, die via het head‑up display op de voorruit wordt geprojecteerd. Ook deze navigatievorm stelt de bestuurder in staat om de blik op de weg te houden. De nieuwe technologieën zijn bedoeld om het risico op ongevallen te verkleinen.

In de video hieronder zie je het 360 Virtual Urban Windscreen en de Follow‑Me Ghost Car Navigatie in werking.

Reageer op dit artikel