nieuws

Video: Naadloos schakelen met Volvo I-Shift

Techniek

Video: Naadloos schakelen met Volvo I-Shift

Bij personenauto’s zijn we er al aan gewend, bij trucks nog niet. Maar Volvo introduceert nu de I-Shift Dual Clutch, een dubbelkoppeling versnellingsbak voor trucks. Hoe werkt die? Hoe rijdt dat én kan een Volvo-Truck met zo’n versnellingsbak partij bieden aan een… Koenigsegg?

Eerst het waarom van zo’n dubbelkoppelingbak op een truck. Op steile hellingen, bochtige wegen of op trajecten waar je gemakkelijk vast komt te zitten met een truck werkt de trekkrachtonderbreking door schakelen uitermate vertragend. Toch is schakelen onontkoombaar, want het toerengebied waarin de motor het maximale uit de brandstof haalt is smal. Bij Volvo’s 13 liter motoren ligt dat zo ongeveer tussen 900 en 1400 tpm.

Economie dus, maar er is nog een reden: comfort. Naadloze schakelovergangen zijn minder vermoeiend voor de chauffeur. En niet alleen voor hem. Ze zijn ook vriendelijker voor voertuig en lading. En dat is ook weer economie.

Hetzelfde principe

Goed, het waarom is duidelijk, nu de werking. Die is vergelijkbaar met de dubbelkoppeling versnellingsbakken zoals we die in personenauto’s kennen. Dus twee koppelingen en twee prise-assen, de buitenste hol, de binnenste daar doorheen. Via die twee prise-assen kunnen twee versnellingen tegelijk geschakeld worden. Die waarvan de koppeling gesloten is, is actief. Die met de open koppeling staat vast klaar. Schakelen gebeurt door de actieve koppeling te openen en de passieve te sluiten. Dat levert een naadloze schakelovergang op. In een video-animatie toont Volvo de werking.

Waarom nu pas?

Juist, net als bij personenauto’s. Maar DSG’s zijn er al jaren. Waarom heeft het zo lang geduurd voor er een dubbelkoppelingbak onder een truck zat? Op die vraag geeft Volvo Truck’s project manager van de I-Shift Dual Clutch, Björn Lyngsö, antwoord: “Het grootste probleem is de veel sterker uiteenlopende omstandigheden. De versnellingsbak moet goed werken op bospaden en op snelwegen, bij strenge vorst en bij extreme hitte.” Je kunt zeggen dat de versnellingsbak van een personenauto dat ook moet, maar voor een truck komt daar een extra moeilijkheidsgraad bij: “De lading. Een lege trekker weegt 8 ton, met lading erachter kan dat 40, 50 of wel 60 ton zijn. En ook onder die omstandigheden moet de bak comfortabel en naadloos schakelen. Bovendien wordt een veel langere levensduur geëist.” En dan heeft Lyngsö het nog niet eens over het aantal versnellingen. De I-Shift Dual Clutch telt er 12, opgedeeld in twee ranges. Alleen bij het schakelen van de ene range naar de andere is er trekkrachtonderbreking.

Als een I-Shift

Het uiterlijk van de bak lijkt veel op dat van de standaard I-Shift: “Het team dat destijds de I-Shift ontwikkelde is nu ook verantwoordelijk voor de soft- en hardware van de I-Shift Dual Clutch. Van de ruim 300 onderdelen in de bak komen er meer dan 200 overeen met die in de I-Shift. De PTO’s aan de achterzijde zijn identiek. Wel is het voorste deel 12 cm langer, daar zit de dubbele koppeling.”

I-Shift Dual-Clutch in de praktijk

Om te bewijzen dat zo’n I-Shift Dual Clutch op een bochtige en heuvelachtige weg niet alleen voor meer comfort, maar ook voor meer snelheid zorgt, strikte Volvo Trucks oud-coureur Tiff Needell om het op een Zweeds circuit op te nemen tegen een Koenigsegg. Hoe dat afliep? Check de video:

Reageer op dit artikel