nieuws

Video: Euro NCAP verlangt AEB remhulp

Techniek

Video: Euro NCAP verlangt AEB remhulp

In de nieuwste tests volgens het 2014-systeem deelt Euro NCAP maar eenmaal de volle bak uit, aan de Mercedes-Benz GLA. Een ster minder verdient de Renault Twingo. De Citroën Berlingo en elektro-bus Nissan e-NV200 Evalia komen niet verder dan drie sterren. Waarmee is Euro NCAP niet tevreden?

We herinneren er nog maar aan dat Euro NCAP bij zijn botsproeven sinds vorig jaar meer let op voetgangersveiligheid, en vanaf dit jaar op elektronische veiligheidshulpen. Volgend jaar schuift de nadruk nog meer naar die twee elementen.

Voor vijf sterren moet je nu minstens 80% scoren op inzittendenveiligheid (de algemene botsproeven). Daarnaast 75% op kinderveiligheid, 60% op voetgangersbescherming, en al 65% op veiligheidselektronica.

Kleintjes ook veilig?

Dat alles heeft de nieuwe mini-suv GLA van Mercedes in huis. Vijf sterren dus. Uit hetzelfde huis komt de nieuwe smart, als forfour sterk verwant met de nieuwe Renault Twingo. Waarom blijft die op vier sterren steken?

Toch een mooie score, vindt ook Euro NCAP, dat een mini auto bijna net zo goed scoort als een kloeker gebouwde suv. Net niet voldoet de inzittendenbescherming voor vijf sterren, nog minder de elektronische hulpsystemen.

Achterin de Twingo is het risico op whiplash bij aanrijding van achter te groot. Bij de elektronica had Euro NCAP graag rijbaanbewaking en een automatisch noodremsysteem gezien. Rijbaanbewaking is als optie mogelijk, maar Euro NCAP telt het niet omdat ze weinig kopers verwachten die deze optie kiezen.

Nissan en Citroën incompleet?

Het busje van Nissan speelt op onze markt niet zo’n grote rol, maar de Citroën Berlingo en zo goed als identieke Peugeot Partner zijn vrij populaire mpv’s. Waaraan verdienen ze maar drie sterren? Voornamelijk is dat alweer de veiligheidselektronica.

De Nissan-bus blijkt zelfs redelijk onschuldig voor aangereden voetgangers, waar de Berlingo aanmerkingen krijgt op de harde achterrand van de motorkap. Beide auto’s hebben een probleempje dat dashboard en stuurkolom de knieën van voorpassagiers niet ontzien.

Maar waar het echt mis gaat is bij de uitrusting. Geen standaard zij-airbags in de Berlingo, geen rijbaanbewaking of AEB leverbaar. Geen gordelwaarschuwing achterin de Nissan, en een snelheidsbegrenzer die niet streng begrenst.

Voorstander van AEB remsysteem

Nu zowel ABS als ESC-stabiliteitsregeling standaard zijn op vrijwel elke auto zet Euro NCAP zijn zinnen op AEB, Autonomous Emergency Braking. Een remassistent die zelfstandig ingrijpt als een botsing dreigt zou ook elke auto moeten hebben.

Als schot voor de boeg bij smart: die biedt wel als extra een waarschuwing. Een camera achter de voorruit houdt voorgangers en de wegbelijning in de gaten. Ook bij de Renault Twingo mogelijk, als rijbaanbewaking.

Maar dat is bij Euro NCAP niet genoeg. Er moet ook een automatische remingreep bij. Zoals gezegd, volgend jaar gaan ze daar nog strenger op letten.

Hoe die remingreep er uit ziet, laat Euro NCAP in de video zien.

Reageer op dit artikel