nieuws

NaviRem beveiligt BMW-navigatie

Techniek

NaviRem beveiligt BMW-navigatie

Een navigatiesysteem is vaak standaard in nieuwe auto’s. De populariteit stijgt niet alleen onder auto-eigenaren, maar ook onder het dievengilde. Vervelend, want een voertuigeigenaar is dan niet alleen zijn navigatiesysteem kwijt, maar heeft ook een schade van enkele duizenden euro’s. NaviRem voorkomt diefstal. Hoe? Dat legt het bedrijf graag uit.

Een BMW-navigatiesysteem kan binnen 90 seconden gedemonteerd worden. Zonde, want een auto-inbraak brengt veel rompslomp voor de eigenaar met zich mee. Bovendien levert het voor verzekeraars en leasemaatschappijen een grote kostenpost op. De gemiddelde schadekosten voor een dergelijk systeem zijn 5.500 euro. Dus een inbraak voorkomen is voor iedereen beter. Gosse van Zwol, directeur van ADGR, bedacht daar iets voor: NaviRem.

Verankering aan carrosserie

NaviRem is een onzichtbare mechanische beveiliging die het navigatiesysteem verankert aan het dashboard en de carrosserie. Op dit moment is het systeem alleen leverbaar voor de modellen van BMW. “Een bewuste keuze”, zegt Van Zwol. “De navigatiesystemen zijn prijzig en er zit 1.000 euro statiegeld op. Een gedupeerde auto-eigenaar wordt daardoor dubbel benadeeld.”

Diefstal is onaantrekkelijk

Voor de auto-eigenaar verandert NaviRem niets. Voor een autokraker werkt het systeem als extra barrière. Van Zwol: “Om een navigatiesysteem dat met NaviRem beveiligd is te verwijderen heb je licht nodig. En het verwijderen maakt geluid. Dat wil een autokraker vermijden. Bovendien kost het extra tijd. Zo wordt de diefstal onaantrekkelijk.”

Geen diefstal

De afgelopen tijd werden bijna 1000 BMW 1, 3 en 4 Series van NaviRem voorzien. In de eerste maanden werd er bij 4,5% van die auto’s ingebroken. Toch is het een succes, want in geen van de gevallen is het navigatiesysteem gestolen. De schade blijft beperkt tot de braakschade waardoor de schadelast voor de eigenaar enorm daalt. Van Zwol: “Auto’s met NaviRem hebben herkenbare stickers op de ruiten. En er is een spiegelkaart beschikbaar. Nu steeds meer autokrakers de sticker herkennen en weten dat stelen toch niet lukt, daalt het aantal diefstalpogingen.”

Inbouw door heel Nederland

De inbouw van het systeem verloopt nu via Schadenet. “Schadenet beschikt met meer dan 100 vestigingen over een landelijke dekking. Daarnaast is het bedrijf trendsetter op het gebied van innovaties”, zegt Van Zwol. In de toekomst kunnen ook andere partijen het systeem inbouwen. Inmiddels is er ook internationaal belangstelling voor het product. Daar laat een verzekeringsmaatschappij NaviRem via zijn eigen netwerk inbouwen. “Dat is in de toekomst ook in Nederland mogelijk”, zegt Van Zwol.

Reageer op dit artikel