nieuws

Europa’s eerste ethanol-truck

Techniek

Europa’s eerste ethanol-truck

Begin van het nieuwe jaar wordt aan transportbedrijf Rotra een bijzondere Scania P270 trekker geleverd. Het zal de eerste van Europa zijn die op ethanol rijdt. Daarmee voldoet de distributietruck aan de strengste milieu-eisen. Voor Scania is het niet helemaal nieuw.

De 9 liter motor van deze trekker is al de derde generatie van deze op ethanol geoptimaliseerde krachtbron. Stadsbussen in Stockholm rijden al twintig jaar met dergelijke motoren.

In Zweden bestaat immers een goed net van ethanol-tankstations. Hier nog niet, maar Rotra maakt op eigen terrein een tankgelegenheid. Het betekent alleen dat de trekker-opleggercombinatie niet op de Europese lijnen kan rijden, maar hij mag wel in eigen land alle geplande milieuzones in steden in.

 

Reageer op dit artikel