nieuws

Zelfreinigende Nissan stoot vuil af

Techniek

Zelfreinigende Nissan stoot vuil af

Nissan ontwikkelde een prototype van een ‘zelfreinigende’ auto, waarvan de speciale coating vuil en water afstoot. Wordt de wasstraat overbodig?

Zelfreinigend is de Nissan natuurlijk niet, maar de nieuwe vocht‑ en vuilafstotende autolak maakt het wassen van de auto wel overbodig. Een speciaal ontwikkelde super‑hydro en oleofobische lak stoot water, olie en ander vuil af.
Een beschermend luchtlaagje tussen de lak en de omgeving zorgt ervoor dat water en vuil zich niet op de auto hechten. Die luchtbarrière, die aan de oppervlakte wordt gecreëerd, is mogelijk dankzij nanotechnologie.

Wellicht als optie beschikbaar

De nieuwe lak heet Ultra‑Ever Dry en wordt door UltraTech International Inc. op de markt gebracht. Nissan is de eerste autofabrikant die de technologie toepast op een auto en heeft daarvoor de nieuwe Note uitgekozen.
De ingenieurs van het Nissan Technical Centre Europe testen het procedé de komende maanden onder uiteenlopende omstandigheden. Nissan heeft geen plannen om de lak standaard toe te passen, maar overweegt de coating als optie aan te bieden.

Dit filmpje laat zien hoe vuil wordt afgestoten:

Reageer op dit artikel