nieuws

Philips maakt driedimensionale oleds

Techniek

Philips maakt driedimensionale oleds

We hoorden het in het verleden al vaker: na de led komt de vliesdunne oled, oftewel de organische led. Een consortium geleid door Philips heeft nu experimenteel de eerste driedimensionale oleds geproduceerd. Ze zijn in de achterlichten van een Audi TT geplaatst, en biedt geheel nieuwe mogelijkheden voor het auto-ontwerp.

Oleds zijn lichtgevende vlakken uit een dun vlies van polymeren. Dat vlies wordt op glas aangebracht, en krijgt net als een gewone (puntvormige) led twee elektroden. Zet daar stroom op, en het vlies licht op.

Gezamenlijk onderzoek

Het in Duitsland (Aken) gevestigde Philips Automotive Lighting heeft het Oled 3D research consortium geleid. Daarin zaten ook Audi, chemigigant Merck, de universiteit van Keulen en Automotive Lighting uit Reutlingen.
Samen hebben ze in ruim drie jaar tijd de materialen ontwikkeld, de methode om ze op glas aan te brengen, en een bruikbare fabricagemethode. Merck ontwikkelde rode oleds, die in meerdere lagen op driedimensionale glasvormen worden aangebracht. Eerst konden oleds alleen als vlakke, zij het wel enigszins buigbare lichtelementen worden gemaakt.

Uiterst dunne verlichting in vrije vorm

Eerder zagen we bij een technische workshop dat Audi zeer geïnteresseerd is in de mogelijkheden van oleds. Geschikt voor sfeerverlichting in het interieur, voor lichtpatronen op de buitenzijde van de auto, of voor stroken signaalverlichting die de bestuurder naar een bepaald aandachtspunt leiden.
De nu ontwikkelde en bij Philips gefabriceerde 3D oleds kunnen dienen als achterlicht, dat dankzij de 3D-vorm kan meelopen met de carrosserievorm. Met als voordeel dat het een zeer dun onderdeel is, en veel eenvoudiger van opbouw dan een achterlicht met een hele reeks gewone leds.
Oleds gaan nog niet even lang mee als gewone leds, ze kunnen al wel evenveel licht uitstralen (maar dan verdeeld over een groot oppervlak).

Reageer op dit artikel