nieuws

Philips kleurt koplampen, mag dat?

Techniek

Philips kleurt koplampen, mag dat?

De nieuwe Philips ColorVision-autolampen geven 60% meer licht. Tegelijkertijd geven ze een blauwe, groene, gele of paarse kleur aan de lampreflector. Daarmee kan de automobilist zijn koplampen personaliseren. Hoe werkt dat? En is dat wettelijk toegestaan?

De ColorVision-lampen bieden auto-eigenaren de mogelijkheid om hun auto te personaliseren met een gekleurde koplamp. ColorVision is in de kleuren blauw, groen, geel en paars beschikbaar. Rood zit niet in het assortiment. “Rode verlichting mag alleen aan de achterkant van een auto gebruikt worden”, zegt Philips. De vier beschikbare ColorVision-lampen zijn volgens Philips de eerste gekleurde koplampen die voldoen aan alle Europese wetgeving.

H4 en H7

Om problemen met de politie te voorkomen, levert Philips een certificeringskaart mee. Bestuurders kunnen zo bewijzen dat de lampen wettelijk toegestaan zijn. Philips ColorVision is verkrijgbaar in de twee meest gebruikte types: H4 en H7.

Witte lichtbundel

Het kwartsglas is gedeeltelijk voorzien van een gekleurde coating. De kleur in de koplamp ontstaat door het licht in de reflectieoptiek van de lamp te reflecteren. Zodra de lampen ingeschakeld zijn, wordt de kleur zichtbaar in de reflector. De coating is precies zo aangebracht dat de naar voren gerichte lichtbundel wit blijft. Zo voldoen de lampen aan de wettelijke eisen.

Meer licht

Philips ColorVision-lampen geven 60% meer licht dan standaard halogeenlampen. Hoe de lampenfabrikant dat bereikt, lees je in het februari-nummer van AMT. In dat artikel vertelt Philips ook over de laatste ontwikkelingen op het gebied van xenon, led en oled.

Reageer op dit artikel