nieuws

Tesla opent Supercharger snellaadstations in Nederland

Techniek

Tesla opent Supercharger snellaadstations in Nederland

Alsof het niet genoeg is dat een Tesla Model S meer dan 300 km zou kunnen halen op een acculading, wil het merk de zorgen om de actieradius dempen met eigen snellaadstations. Gebruik van die Superchargers is nog gratis ook! Over een jaar zou het grootste deel van Europa ontsloten moeten zijn, ons land loopt voorop met twee nu geopende Superchargers.

Vanaf het begin was Tesla-oprichter Elon Musk een ‘man met een missie’, hij gelooft vast dat elektrisch rijden de toekomst heeft. En het kan nu al, zonder beperking waarheen je kunt rijden, zonder angst voortijdig met lege accu stil te vallen.
Als je tenminste een Tesla Model S aanschaft met 85 kWh accupakket. Kost nogal wat, maar ruim 600 Nederlanders waagden dit jaar al de stap. Krachtig ondersteund door subsidies, dus door ons allen als belastingbetalers.

Tot Keulen en Brussel

Eerder berichtten we al over ambitieuze plannen in Noord-Amerika, om het bestaande netwerk van Superchargers uit te breiden over het hele continent. Nu Tesla een assemblagefabriek heeft in Tilburg als bruggenhoofd naar Europa wordt ook dit aangevuld met een eigen net van snellaadstations.
In augustus, zo meldt Tesla, werd de basis gelegd in het zuiden van Noorwegen. Als tweede stap zijn nu laadstations geopend in Oosterhout en Zevenaar.

Dit maakt volgens het merk de weg vrij om per Tesla van Amsterdam naar Keulen of Brussel te kunnen rijden. Met één tussenstop om snel bij te laden, dus. Nog deze winter komen er laadpunten in Duitsland bij, zodat ook Oostenrijk en Zwitserland bereikbaar zullen worden.

Extra krachtig en snel

Een Supercharger van Tesla is niet zomaar een snellaadpunt, daarom kunnen andere elektrorijders er geen gebruik van maken. Waar anderzijds Tesla Model S-rijders zonder pasje of wat ook gratis aan de stroom kunnen.
In het geval van de Supercharger is dat tot 120 kW gelijkstroom, ruim het dubbele van gebruikelijke snellaadstations. Het idee is daar tot 50 of 80% bij te laden om tijd te sparen. Dat kan namelijk in twintig tot veertig minuten. Dus geen overmatig lang oponthoud, genoeg voor een kop koffie en een broodje. Daarom liggen de Tesla-stations bij wegrestaurants.
Uiteindelijk moet over een jaar op het Europese vasteland een netwerk ontstaan waar altijd binnen 320 km afstand een Supercharger is te vinden, ofwel binnen het rijbereik van een volgeladen Model S 85 kWh. Zelf spreekt Tesla moedig van 480 km rijbereik, zodat met een paar laadstations erbij binnen enkele maanden al heel Europa open zou liggen.

Waar zijn ze?

Er staan nu zes Tesla laadstations in Noorwegen. Bij ons zijn ze te vinden aan de A12 bij Zevenaar, het AC restaurant aan de Doesburgseweg 43, en aan de A27 bij Oosterhout, de Tulip Inn aan de Beneluxweg 1.
De kaart van het geplande netwerk in Europa geeft aan dat er niet meer Superchargers in Nederland komen. Omdat de stations ruim 300 km uit elkaar staan kan met een vrij beperkt aantal worden volstaan. Dat houdt het nog een beetje betaalbaar, deze gratis stroomvoorziening van Tesla.
Nou ja, gratis, het zit natuurlijk ergens in de prijs van de auto. Als er veel Tesla’s komen, zo rekent Elon Musk ongetwijfeld, worden de Superchargers gauw terugverdiend. En ze staan er dan mooi al wanneer een compacter, goedkoper model Tesla komt. En dat allemaal mede dankzij onze sponsoring via de belastingen. Wij zijn goed bezig!

Reageer op dit artikel