nieuws

IvDM E10 check geeft brandstofadvies

Techniek

IvDM E10 check geeft brandstofadvies

Kort geleden gaven we aan dat invoering van E10 benzine, met een deel ethanol, voor de deur staat. Niet elke auto lust dat, daarom maakte fabrikantenvereniging ACEA een lijst met auto’s welke geen E10 verdragen. AMT verwees ernaar, IvDM nam de lijst als leidraad om het publiek via een internetsite te helpen. Geeft het op elke vraag een antwoord?

Wat het Instituut voor Duurzame Mobiliteit om te beginnen had kunnen doen is een ietsje handiger webadres kiezen. De lijst staat op, haalt u even diep adem, www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10. Gelukkig heeft u hier de link, hoeft u niet uw vingers blauw te tikken om heel dat verhaal in te kloppen.

 

Kiezen op merk

 

Wat IvDM er niet zo duidelijk bij vertelt is dat ACEA niet alle autofabrikanten van de wereld vertegenwoordigt. U kunt op de E10 Check-site kiezen op automerk, maar niet elk merk staat er dus bij.
Het leest even makkelijker dan je eigen merk opzoeken in de hele ACEA-lijst. Er komen bij IvDM heel simpel per merk twee blokjes tevoorschijn. Een blokje met modellen die wel op E10 kunnen lopen, en een blokje met modellen die aangewezen zijn op gewone Euro 95.
Of als het er nog is 98 Loodvrij, dan wel een van de ‘premium’ benzines die diverse brandstofmerken ervoor in de plaats zetten. Maar Euro 95 behoort nog gewoon overal leverbaar te blijven.

 

Duidelijk zo?

 

Wat te doen als je auto geen E10 verdraagt staat er bij IvDM niet bij. Maar twee blokjes, wel of niet, moet duidelijk genoeg zijn. Hoewel… Ik rij een Honda. Blokje ‘niet’ vermeldt het advies ‘raadpleeg uw dealer’. Blokje ‘wel’ zegt dat er geen probleem is als mijn Honda beschikt over PGM-FI elektronische injectie.
Eh, waar staat dat op mijn auto? Tweede poging, ik rij Opel. Komt vaak voor. Blokje ‘wel’ is hier probleemloos: alle modellen behalve die in het blokje ‘niet’. Dat wil zeggen, als ik een Z22yh motor met directe injectie heb, voorkomend in Vectra, Signum en Zafira.
Zelfs onder de motorkap vind ik nergens een dergelijke motorcode. Uiteraard weet de dealer het wel, maar het bericht van IvDM heet toch “Handige E10 Check helpt automobilist aan de pomp”? Helaas worden nog niet alle vragen opgehelderd.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel