nieuws

Hoe energiepositief is de gezinsauto van Solar Team Eindhoven?

Techniek

Het bouwen van een zuinige auto op zonne-energie voor vier personen, die allemaal rechtop moeten zitten en naar voren moeten kijken, is gelukt. Solar Team Eindhoven presenteerde vorige week Stella, de eerste energiepositieve auto. De auto heeft een actieradius van 600 km. Hoe zit dat?

Hoe energiepositief is de gezinsauto van Solar Team Eindhoven?

“Stella genereert met haar zonnecellen gemiddeld meer elektriciteit dan ze verbruikt”, schrijft Solar Team Eindhoven in het persbericht. En: “De actieradius is 600 km”. Solar Team Eindhoven gaat ervan uit dat een auto bij normaal gebruik 90% van de tijd stil staat. En dan wekken de zonnepanelen ook energie op, die dan terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Race vereist meer energie

Tijdens de World Solar Challenge is de auto niet energiepositief. De minimale snelheid tijdens de race dwars door Australië is 60 km/u. De auto haalt tijdens het rijden meer energie uit het batterijpakket dan dat de zonnepanelen leveren aan de batterijen. Tijdens de wedstrijd mag het team de auto drie keer opladen en dat is ook nodig om de finish na 3000 kilometer te bereiken.

Onbeperkte actieradius

Rijdt de gezinsauto dan helemaal niet energiepositief? “Wel als je in de stad rijdt. Bij lagere snelheden is het mogelijk om onbeperkt te rijden. Maar de zon speelt daarbij natuurlijk wel een belangrijke rol”, zegt STE.

Auto van de toekomst

Het doel van het studententeam is om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Naast het gebruik van carbon en aluminium beschikt de auto over een touchscreen en een stuur dat uitzet of inkrimpt bij te snel of te langzaam rijden. STE gaat de auto bij de RDW ter keuring aanbieden voor een kenteken en wil daarmee bewijzen dat het een volwaardige auto is.

Het aftellen begint

Van 6 tot en met 13 oktober neemt het team deel aan de race op zonne-energie. Daarna volgt een tour langs middelbare scholen om techniek in het onderwijs te promoten.

Reageer op dit artikel