nieuws

Video: Tesla-batterijwissel gaat sneller dan tanken!

Techniek

Video: Tesla-batterijwissel gaat sneller dan tanken!

Wie alleen binnen de stad rijdt, komt niets tekort in een elektrische auto. “Maar niet alleen daar”, zegt Tesla-topman Elon Musk. “Dankzij onze Supercharging Stations voldoet de Tesla Model S ook in city-to-city travel.” Behalve snelladen kun je op zo’n station binnenkort je Model S-batterij ook wisselen. En dat gaat een stuk sneller dan benzine tanken, demonstreert Musk in een video. Fact or fake? Oordeel zelf!

In oktober vorig jaar kondigde Tesla-topman Musk de start aan van het Tesla Supercharger-netwerk. In California waren toen al vier stations, waar je een Model S binnen een half uur kunt opladen met stroom uit zonnepanelen. Eind dit jaar moet het netwerk over de hele VS zijn uitgespreid. En heel belangrijk: stroom tanken met een Tesla Model S is daar gratis.

Opladen of batterijwissel

Goed, een half uurtje heb je toch nodig voor een broodje, een kop koffie en toiletbezoek, als je op doorreis bent. Maar wat nu als het toch te lang is? “Daarvoor gaan wij op de Supercharger Stations de mogelijkheid van een batterijwissel bieden”, zegt Musk.

Better Place

Opvallend, een klein jaartje geleden schreven we nog over het Better Place-accuwisselstation op Schiphol. Dat werd toen feestelijk geopend in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders. Inmiddels ligt het er werkloos bij. Better Place is failliet.

Multimiljardenconcern

Failliet is Tesla voorlopig niet. De elektrischeautofabrikant uit Palo Alto, California, maakt dit jaar voor het eerst in zijn historie zelfs winst. Beleggers waarderen dat. En zo is de beurswaarde van Tesla nu groter dan die van PSA of die van het Fiat/Chrysler-concern.

Gratis of snel

Terug naar de Supercharger Stations. Als gezegd is snelladen daar gratis, een batterijwissel is dat niet. Naar verluidt gaat die 60 tot 80 dollar kosten. “Maar dan ben je wel heel snel weer op weg”, zegt Musk. “Sneller zelfs dan met een benzineauto.”

Meer dan twee keer zo snel!

Grootspraak? Nee, kijk maar naar de video. Daarin zijn zelfs twee Model S-en van verse batterijen voorzien, voordat één Audi A8 is afgevuld met ruim 23 gallon (90 liter!) benzine. Natuurlijk kom je op zo’n dikke, tot de laatste druppel gevulde, tank een stuk verder dan een op één of twee batterijladingen. Maar dat doet er nu even niet toe.

Tanken duurt lang

Wel een beetje flauw van Musk is, dat hij de Audi-rijder uitgebreid met zijn betaalpasje laat knoeien, voor de eerste gallon uit de pomp komt. De Tesla Model S rijdt door tot een richeltje en het wisselproces begint onmiddellijk. Bij Better Place moesten de Renault Fluences nog exact op de juiste plaats gecentreerd worden. Maar ja, dat ging niet voor niets failliet. Op het Tesla Supercharge Station komt het minder nauw en weten de zelfzoekende moersleutels binnen no-time de bouten te vinden die de batterij vrijgeven.

Tanken duurt wel heel lang

Na de tweede batterijwissel excuseert Musk zich bij het publiek. Het benzine tanken duurt namelijk wel erg lang. Dat wordt nog versterkt doordat de Audi-rijder na afloop opnieuw uitgebreid bij de pomp gaat staan hannesen. De excuses zijn overbodig. Het publiek bestaat louter uit gelovigen. En die vinden het prachtig.

Elektrische toekomst?

Gelovig of niet, als dit betaalbare werkelijkheid wordt, heeft de personenauto met verbrandingsmotor geen toekomst. Toegegeven, dat is nogal een ‘als’. Hoe groot zouden in dat geval bijvoorbeeld de SuperCharger Stations moeten zijn om plaats te bieden aan alle auto’s die er een half uur opladen? En hoe groot moet de oppervlakte aan zonnecellen zijn die nodig is om al die snelladers van stroom te voorzien?

Duurzaam!

Maar ach, dat zijn spijkers op laag water. Wel geldt dat de Audi-rijder bijna 100 dollar moet afrekenen. In Nederland zou dat het dubbele zijn geweest. Een groot deel van die 150 euro zou dan besteed worden aan goed onderwijs, betaalbare gezondheidszorg en klimaatbestendige dijken. Over duurzaamheid gesproken…

Reageer op dit artikel