nieuws

Ook Volvo gaat autonoom rijden

Techniek

Een van de hoogtepunten in de komende Mercedes-Benz S is de fileassistent, die de auto volautomatisch in een rijtje laat meerijden. Maar ook Volvo is er klaar voor, zegt chef productstrategie Lex Kerssemakers op het jaarlijks Automotive Congress.NL. Volgend jaar brengen ze hun Traffic Jam Assist in productie. Meer veiligheid, minder verbruik.

Ook Volvo gaat autonoom rijden

Uiteraard wil Volvo leidend blijven in veiligheidssystemen, waartoe ook autonoom rijden wordt gerekend. Een fileassistent is de eerste stap naar zelfsturende auto’s, die het de rijder makkelijker maken.
Terwijl Mercedes ons wel het automatisch filerijden liet meemaken maar dat tot voor kort niet luidkeels aankondigde, begon Volvo al enkele jaren geleden de productie van Traffic Jam Assist te beloven. Ze speelden een belangrijke rol in het Europees onderzoeksprogramma SARTRE, voor automatisch colonne rijden met een gevorderde fileassistent.

Eerst tot 50 km/h

Bij SARTRE kon uiteindelijk tot 90 km/h automatisch in een rijtje auto’s worden aangehaakt. Zo komt het niet meteen in productie, bij Volvo noch Mercedes. Het blijft nog beperkt tot filerijden met lage snelheid, tot 50 km/h.
Maar dat neemt allicht al een vervelende fase van het autorijden over. Veiliger, want de chauffeur hoeft zelf niet zo op te letten en raakt minder vermoeid. Constanter rijden op de automaat kan ook nog tot 50 % schelen in brandstofverbruik, voegde Lex Kerssemakers daar onlangs aan toe op het congres aan de TU Eindhoven, waar ook AMT bij was.

Gekoppelde systemen

Het lijkt niet heel erg moeilijk om zo’n fileassistent te maken. Overal in de autowereld gonst het nu van ‘autonoom rijden’ als nabije ontwikkelingsstap.
Technisch gezien koppel je dan slimme cruise control met een rijbaanassistent op videocamerabasis, en daaraan nog de elektrische stuurbekrachtiging die ook voor automatisch inparkeren al gebruikt wordt. Allemaal systemen die al bekend en in productie zijn.
Onlangs waren we bij BMW, waar we ook al experimenteel autonoom hebben (mee)gereden. In gewoon snelwegverkeer. Volgend jaar gaan we er iets van zien in productie, heette het. Dus ook een fileassistent à la Volvo en Mercedes. Mis de komende AMT 7/8 niet, voor het hele verhaal van BMW!

Reageer op dit artikel