nieuws

Honda hergebruikt hybride batterijen voor productie van elektromotoren

Techniek

Honda hergebruikt hybride batterijen voor productie van elektromotoren

Sinds de eerste hybride auto’s op de weg verschenen zijn al heel veel jaren verlopen, maar veel hybride afdankers zijn er nog niet. Die stroom begint nu pas op gang te komen. Honda heeft in Japan nu een overeenkomst gesloten voor hergebruik van de batterijen uit hybrides. Die gaan materiaal leveren om nieuwe elektromotoren te maken.

Voor het moment houden de hybridepioniers Honda en Toyota het in hun hybridemodellen op nikkel-metaalhydride batterijen. Tot in den treure beproefd, en vooral niet heel kostbaar.

Maar hoe betrouwbaar die batterijen ook zijn, eens komen ze aan hun einde, en wat dan? Honda heeft nu een overeenkomst met TDK en Japan Metals & Chemicals (JMC) om materiaal van uitgewerkte batterijen terug te winnen.

Zeldzame aardmetalen

Het gaat speciaal om een kleine fractie van het batterijmateriaal, de zeldzame aardmetalen. Die zitten er weinig in, maar de aanduiding ‘zeldzaam’ mag letterlijk genomen worden.

Een al langer uitgesproken zorg is dat bodemvoorraden van deze metalen voornamelijk in China liggen, dat dus een soort monopoliepositie heeft. Zowel voor batterijen als voor sterke magneten zijn deze metalen absoluut noodzakelijk. Daarom is het interessant (en lonend) ook kleine beetjes terug te winnen.

Voor nieuwe elektromotoren

Hiervoor dient de nieuwe kringloop die Honda opzette. Gebruikte NiMH-batterijen worden bij JMC verkruimeld, en met een best ingewikkeld proces worden uit die restanten de zeldzame aardmetalen teruggewonnen.

Die gaan dan naar TDK, dat er nieuwe magneten van maakt. Honda neemt die magneten af om elektromotoren te bouwen, voor nieuwe hybride Honda’s.

Dat is althans het plan. Sinds maart, laat Honda weten, worden metalen uit het terugwinningsproces geleverd aan een batterijfabrikant. Samen met TDK en JMC wordt nu uitgezocht hoe uitbreiding naar magneetproductie gerealiseerd kan worden. Zodra genoeg sloopbatterijen uit hybrides beschikbaar komen, want dat komt nu pas goed op gang.

Reageer op dit artikel