nieuws

Gezond op weg met het Valeo Supreme interieurfilter

Techniek

Gezond op weg met het Valeo Supreme interieurfilter

Valeo introduceert een nieuw interieurfilter dat allergenen neutraliseert. En dat is wel zo prettig voor automobilisten en inzittenden die last hebben van een pollenallergie. Wat doet het Supreme filter precies?

Het luchtfiltergamma van Valeo bestaat nu uit drie lijnen: Comfort, Protect en Supreme. Het Comfort-filter is een standaard interieurfilter en houdt stofdeeltjes tegen. Het Valeo Clim Filter Protect houdt daarnaast ook geurtjes en smog tegen. Het nieuwste filter is het Clim Filter Supreme. Dat filter houdt niet alleen stof, geurtjes en smog tegen, maar ook allergenen en voorkomt dus allergische reacties. Hoe? Het filter bevat een coating met de stof polyphenol.

Neutraliseren en vasthouden

Polyphenol is een groep van chemische verbindingen, die voorkomt in planten en fruitsoorten. Een eigenschap van polyphenol is dat het pollenallergenen neutraliseert en allergieopwekkende deeltjes vasthoudt. Het filter is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt en neutraliseert 92% van de allergenen die hier voorkomen. Het polyphenolfilter wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Valeo gebruikt geen lijm in de filters.

Voorlopig alleen aftermarket

In eerste instantie richt Valeo zich puur op de aftermarket. Op dit moment is het Supreme-filter verkrijgbaar voor 21% van het Europese wagenpark. De belangrijkste modellen waarvoor het nu verkrijgbaar is: Volkwagen Golf IV, V, VI en VII, Audi A2 en A3, Skoda Octavia, Superb en Fabia, Seat Alhambra en Leo, Citroën C3, C4, DS3, DS4 en C5, Peugeot 508, 207, 307 en 308, Renault Clio, Scénic en Mégane, Fiat Grande Punto en de Toyota Yaris. Valeo breidt het programma de komende tijd uit.

Houd montage-instructies aan

Het filter heeft een witte en een bruine kant. Op de zijkant van het filter staan pijlen die de montagerichting aangeven. De richting is onafhankelijk van de witte of bruine kant van het filter. Als een filter verkeerd gemonteerd wordt, haalt het niet de opgegeven levensduur. Het Supreme filter heeft hetzelfde vervangingsinterval als een normaal interieurfilter. De autofabrikant schrijft het vervangingsinterval voor. Polyphenol reageert met allergenen en raakt ook op. Maar het stoffilter zit eerder vol, dus tot die tijd blijft het filter ook zijn anti-allergene werk doen.

Tijdig filter vervangen

Het gemiddelde vervangingsinterval van interieurfilters is volgens Valeo 33%. Dat betekent dat een filter gemiddeld drie jaar in een auto blijft zitten. Het filter niet op tijd vervangen kan zorgen voor een defecte kachelweerstand. Valeo merkt dat de vervangingsgraad van interieurfilters de afgelopen jaren toegenomen is.

Allergie steeds groter probleem

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie is een allergie de tweede welvaartsziekte van de 21e eeuw: het aantal mensen met een pollenallergie is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Stijgende temperaturen en een hogere luchtvochtigheid bevorderen het ontstaan van pollen. Een allergische reactie is alleen te verminderen door de blootstelling aan allergenen te stoppen. De gezondheidsorganisatie beveelt aan om ramen gesloten te houden en de ventilatie op recirculatiestand te zetten. Met het Supreme filter blijven de allergenen toch al buiten de auto. Dat voorkomt dat de verkeersveiligheid in gevaar komt door een allergische reactie, zoals niezen of tranende ogen.

Gezondheid mag wat kosten

De brutoprijs van het Clim Filter Supreme is vier keer zo hoog als van een standaard interieurfilter. “Maar als het om gezondheid gaat, zijn mensen bereid daarvoor te betalen”, zegt Valeo. De komende maanden richt Valeo zich op consumenten om het nieuwe filter onder de aandacht te brengen. Op die manier ontstaat er vraag naar het Supreme filter vanuit de klant.

Reageer op dit artikel