nieuws

Delphi injectie helpt diesel naar Euro 6

Techniek

Delphi injectie helpt diesel naar Euro 6

Alle euforie over elektrisch rijden ten spijt, veruit de meesten blijven nog lang met een verbrandingsmotor rijden. Willen we brandstofverbruik en CO2-uitstoot terugbrengen, dan moet vooral die motor daaraan bijdragen. Delphi vindt dat inspuiting en motorsturing de belangrijkste elementen zijn om vooruitgang te boeken. Welke inspuit-innovaties heeft Delphi in petto?

Op een Frans symposium voor motortechnici gaf Delphi’s chef dieselsystemen John Fuerst aan in welke richting zijn bedrijf denkt. Het gaat erom Euro 6-eisen te halen, het dieselverbruik verder te drukken, maar daarbij de kosten in de hand te houden.

Nog hogere inspuitdruk
Wat betreft de kosten denkt Delphi dan vooral aan de prijs van nabehandeling voor het uitlaatgas, om aan het lage NOx-niveau te komen dat Euro 6 eist. Ze stellen dat het simpeler en goedkoper zal zijn NOx aan de bron te bestrijden. Door verbeterde verbranding, en ruim gebruik van uitlaatgasrecirculatie EGR.
Daaraan kan volgens Delphi vooral verbetering van de bestaande inspuitsystemen helpen. Zowel bij de Multec-injectie met magneetventielen, als bij de ‘direct acting’ piëzo-injectie moet de maximale druk van 2000 naar 2400 bar.
Reserves om dit te bereiken zouden al aanwezig zijn in de nieuwe hogedrukpomp DFP6, toegepast in de Volkswagen Polo BlueMotion.

Closed-loop regeling

Hogere inspuitdruk vernevelt de diesel weer beter, voor een vollediger verbranding. Maar het is ook nodig voor meervoudige injectie, om heel kleine brandstofhoeveelheden nauwkeurig getimed achtereen tijdens één verbrandingsproces in te spuiten.
Om die nauwkeurigheid te bereiken komt Delphi met verbrandingsdrukmeting. Aan de hand van continu gemeten cilinderdruk regelt de motorsturing dan tijdens de verbranding de inspuiting bij. Closed-loop regeling, heet dat, een gesloten regelkring.
Nauwkeurige inspuitregeling vermindert ook de roetvorming. Dat is weer gunstig om een hoog percentage EGR toe te kunnen passen. Veel roet kun je niet hebben in de inlaat, dat verstoort de verbranding en vervuilt de inlaatkanalen.
Overigens heeft Beru al lang dieselgloeipluggen met cilinderdrukmeter erin. Onduidelijk is nog hoe Delphi de druk meet. Het is ook alweer even geleden dat het oude General Motors een V6 diesel voorstelde, die als eerste closed-loop regeling met cilinderdrukmeting zou hebben. De 2.9 diesel was bedoeld voor Cadillac, maar is nooit in productie gegaan.

Ééncilinder pomp

Eerder, op het Weense Motorensymposium, presenteerde Delphi als nieuwtje zijn Multec-inspuitinstallatie voor de VW Polo BlueMotion. Met elektromagnetisch gestuurde inspuitventielen, die toch 2000 bar druk kunnen leveren, en tot zes inspuitingen per verbrandingscyclus.
Daarmee evenaren magnetisch gestuurde ventielen al bijna piëzo-exemplaren. Die laatste beveelt Delphi aan voor grote inspuithoeveelheden, in grote of hoogvermogende diesels. Tot een 2.2 viercilinder kan het met goedkopere magneetventielen.
Om de common rail op druk te houden kreeg de Polo BlueMotion de nieuwste brandstofpomp van Delphi. Compact en licht, vooral doordat hij werkt met maar één cilinder. Hierin wordt de zuiger wel bediend door een dubbele nok, dus hij pompt tweemaal per omwenteling. Verder is de pomp berekend op draaien met motortoerental, voor een hoge opbrengst.
In later stadium, zegt Delphi, kan deze pomp bij een viercilinder gesynchroniseerd worden met de krukas. Hij zal dan net pompen op het moment dat er een cilinder ingespoten wordt, zodat de druk in de common rail op dat moment niet even inzakt.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel