nieuws

Automaat vraagt onderhoud

Techniek

Automaat vraagt onderhoud

De automatische transmissie is aan een gestage opmars bezig. Prettig voor de automobilist én voor de werkplaats. Olie, filter en carterpakking hebben namelijk niet het eeuwige leven. Mann+Hummel levert de laatste twee samen in één kit.

De ATF (Automatic Transmission Fluïd) is een belangrijk constructiedeel van de automaat. Het draagt vermogen over in de koppelomvormer, het smeert lagers en planetaire tandwielstelsels, het beschermt tegen corrosie, het schakelt rembanden en koppelingen en het fungeert als koelvloeistof.

Ondertussen doen hoge belastingen en grote temperatuurswisselingen een aanslag op de kwaliteit van de olie. Kortom, het respecteren van de verversingstermijnen voor olie en filter is absoluut geen overbodige luxe. Omdat dat niet kan zonder de oliepan te demonteren, en omdat de carterpakking ook aan veroudering onderhevig is levert Mann+Hummel nu pakking en filter samen.

Voor de vervanging van olie, filter en pakking geeft de filterfabrikant een aantal praktische tips: Zorg ervoor dat de transmissie op bedrijfstemperatuur is. Laat de olie uit het carter lopen, en uit de koppelomvormer als die een eigen plug heeft. Demonteer het carter, verwissel het filter en gebruik nieuwe filterpakking. Stel eventueel de rembanden. Monteer de oliepan met nieuwe pakking. Vul transmissie met de basishoeveelheid olie. Start de motor, test het schakelen en vul bij tot het juiste niveau.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel