nieuws

VACO: aantal winterbandenrijders verdrievoudigd

Techniek

VACO: aantal winterbandenrijders verdrievoudigd

Door het koude voorjaar is de start van de campagne ‘De Bandenwisselweken’ een week later begonnen. De campagne bestaat nu vijf jaar. In die tijd is het aantal winterbandenrijders verdrievoudigd.

Winterbanden zijn speciaal geconstrueerd om bij lage temperaturen optimale grip op de weg te bieden. Bij temperaturen boven de 7°C presteren zomerbanden echter beter dan winterbanden, want dan slijten winterbanden sneller en verminderen de handlingeigenschappen. Het wisselen van winter‑ naar zomerbanden is daarom essentieel voor de verkeersveiligheid.

Nu terugwisselen

VACO begon vijf jaar geleden met de campagne ‘De Bandenwisselweken’ met als doel de automobilist bewust te maken van de keuze voor de juiste band op het juiste moment. De Bandenwisselweken starten traditioneel tijdens de ingang van de zomertijd (31 maart jl.), maar omdat de temperaturen ver onder het gemiddelde bleven, is de start van de campagne uitgesteld.

De groep automobilisten die in de winter kiest voor winterbanden wordt jaarlijks groter. Vijf jaar geleden reed tien procent van de automobilisten op winterbanden. Dit aantal is in vijf jaar gestegen naar één op de drie automobilisten.

Reageer op dit artikel