nieuws

Passagiers op achterbank auto kwetsbaar

Techniek

Passagiers op achterbank auto kwetsbaar

Passagiers op de achterbank van een auto lopen een groot risico op een whiplash of hoofdletsel als de auto in botsing komt. Oorzaak is het vaak ontbreken van gordelspanners en spankrachtbegrenzers achterin personenwagens. Dat heeft de ANWB dinsdag laten weten.

De bond roept fabrikanten en importeurs op om de veiligheid op de achterbank te verbeteren en consumenten goed te informeren. Het risico op hoofdletsel of whiplash is achterin 50 procent hoger dan voorin de auto.

Een ander probleem zijn hoofdsteunen achterin die niet hoog genoeg kunnen worden uitgeschoven. Ze staan dan te ver van het hoofd af en bieden te weinig steun.

Wie een nieuwe auto koopt, moet letten op airbags, gordelspanners en spankrachtbegrenzers zowel voor- als achterin de auto, adviseert de ANWB. Hoewel niet altijd standaard, zijn zulke voorzieningen wel tegen een meerprijs verkrijgbaar.

De conclusies van de ANWB zijn gebaseerd op een crashtest in een gecertificeerd Duits instituut, in samenwerking met buitenlandse zusterclubs.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel