nieuws

DAF viert drie keer feest

Techniek

DAF viert drie keer feest

Feest bij DAF. Eerst kwam onze aanstaande koning naar Eindhoven, om het startsein te geven voor de productie van de nieuwe Euro 6 XF. Toen was er op de trucktentoonstelling in Birmingham de onthulling van de Euro 6 LF en CF. En straks op 19 april maakt AMT het feest compleet…

Met de komende Euro 6-norm moet niet alleen de uitstoot van PM (-66%) en NOx (-77%) fors naar beneden, en trucks moeten die waarden niet alleen op de testbank halen: iedere motor moet er minstens gedurende zeven jaar of 700.000 km aan voldoen. Zo niet, dan gaat de gevreesde gele lamp van een veel intensiever controlerend OBD-systeem branden.

Forse investering

Kortom, dat vraagt wat. Om aan de eisen te voldoen, vernieuwde DAF zijn motorenfabriek in Eindhoven en bouwde er een hightech motorentestcentrum, dat begin 2008 door toenmalig premier Balkenende werd geopend.

Prins in de productie

Nu, vijf jaar later, bij de start van de productie van de nieuwe XF met Euro6 MX-13 motor, was er opnieuw hoog bezoek. Aankomend Koning Willem Alexander zelf gaf het startsein voor de productie. DAF president-directeur Harrie Schippers was vereerd: “De ontwikkeling van een compleet nieuwe generatie toonaangevende Euro 6-voertuigen en de vernieuwingen in onze productiefaciliteiten staan voor het grootste project in de historie van onze onderneming. Er is een totale investering mee gemoeid van zo’n miljard euro. De komst van de Prins is vooral ook een erkenning voor onze 8.000 medewerkers in binnen- en buitenland die allemaal bij het Euro 6-project betrokken zijn.”

Nieuwe LF en CF

En dan, nog in dezelfde week, trekt DAF feestelijk het doek van de nieuwe Euro 6 LF en CF. De LF wordt eind dit jaar leverbaar met de 4,5 liter viercilinder en de 6,7 zescilinder die DAF bij Cummins koopt. De CF wordt behalve met die 6,7 liter ook leverbaar met DAF’s beide ‘eigen’ motoren, de MX-13 en de splinternieuwe 10,8 liter MX-11.

Meer MX-11

Die MX-11 stelden we al kort aan u voor, maar dat gaan we in het AMT magazine van april veel uitgebreider doen. En wist u dat er vanaf eind 2010 ook DAF-motoren worden gebouwd in een state-of-the-art motorenfabriek in de Verenigde Staten? Lees het in AMT april. Op 19 april ligt hij op de mat.

Reageer op dit artikel