nieuws

Conti opent deelauto per smartphone

Techniek

Conti opent deelauto per smartphone

De toekomst is aan deelauto’s, zeker in steden, waar een steeds groter deel van de wereldbevolking zich vestigt. Zo wordt tenminste voorspeld. Hiervoor ontwikkelt Continental de digitale autosleutel, die opgeslagen wordt in je smartphone. De digitale autosleutel is onderdeel van een groot experiment in Bordeaux met elektrische deelauto’s. Hoe gaat dit in zijn werk?

Continental zit in het proefproject als technische partner, om te zorgen dat per mobiele telefoon een deelauto huren en openmaken daadwerkelijk mogelijk is. Verder zit onder meer vervoersbedrijf Veolia in het project, en laadpaalbedrijf EVtronic.

NFC achter de voorruit

Welke elektrische auto’s precies als deelauto in Bordeaux gebruikt worden, zegt het verhaal niet. Kennelijk een collectie van wat nu op de markt leverbaar is. Het gaat ook niet om merk of type, de digitale autosleutel van Conti opent de auto en maakt starten mogelijk, een elektronische ingreep die op ieder autotype realiseerbaar is.
Wat je hiervoor nodig zult hebben, is een app op je smartphone die een beveiligd codebericht ontvangt. Via Near Field Communication, een soort sterk begrensde draadloze Bluetooth verbinding, geeft de smartphone dat door aan een ontvanger achter de voorruit van de auto. NFC heeft maar een paar centimeter bereik.

Reserveren en spontaan huren

Het gaat zo: met de app op de smartphone neem je contact op met de deelautocentrale. Daar reserveer je een auto, en kun je ook een plek aan een snellader reserveren. De smartphone app kan je naar de gehuurde deelauto leiden. Houd je telefoon bij de voorruit, en de auto gaat open, terwijl meteen alle gegevens voor de verhuur worden verzonden.
Het moet ook mogelijk zijn spontaan te huren: je loopt langs een lege deelauto en houdt je telefoon vlakbij de sensor in de voorruit. De auto genereert een sleutelcode en vraagt aan de centrale of hij niet gereserveerd is. Zo niet, kun je hem meteen meenemen.
Met de smartphone zal ook de snellader gestart kunnen worden waar je eerder een plek hebt gereserveerd. “Handig om dat via een smartphone te doen”, zegt Conti, “waarmee je dan vele functies kunt gebruiken waarvoor je niets anders hoeft mee te nemen dan je telefoon.”

Reageer op dit artikel