nieuws

VW komt met zuinigste productieauto ooit

Techniek

VW komt met zuinigste productieauto ooit

Met nog geen 12 liter diesel van Nederland naar Zuid-Frankrijk. De nieuwe revolutionaire tweezitter ‘XL1’ van Volkswagen, met een brandstofverbruik van slechts 1 op 100, moet dat straks mogelijk maken. VW maakte donderdag bekend dat de nieuwe tweezitter, naar eigen zeggen de zuinigste auto ooit, in productie genomen gaat worden.

Het extreem zuinige autootje, met ongeveer dezelfde afmetingen van een VW Polo, werd langverwacht. VW-topman Ferdinand Piëch kondigde in 2002 al plannen aan om met een dergelijke zuinige auto op de markt te komen. De XL1 is een plug-in hybride met een kleine 0,8 liter dieselmotor en elektromotor. De topsnelheid van het gestroomlijnde karretje bedraagt 160 kilometer per uur. De auto is gemaakt van aluminium en carbon en weegt slechts 795 kilogram.

Opvallend is dat de nieuweling geen spiegels heeft maar in de plaats daarvan kleine camera’s op de deuren. “Dat scheelt weer een paar procent aan luchtweerstand”, legt een woordvoerder uit. Wanneer de auto op de markt komt, kon hij nog niet zeggen. “De eerste 50 worden nu gebouwd in de fabriek in Osnabrück, die gaan deze zomer de weg op”, aldus de zegsman.

Meer over de technische achtergronden van de XL1 leest u in het maartnummer van AMT Vakblad.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel