nieuws

Suzuki klaar voor brandstofcelproductie

Techniek

Suzuki klaar voor brandstofcelproductie

Samen met het Britse Intelligent Energy heeft Suzuki in Japan een seriefabricage opgezet voor brandstofcellen. De techniek komt van Intelligent Energy, het gezamenlijk bedrijf heet Smile FC. Er kunnen luchtgekoelde brandstofcellen gemaakt worden voor allerlei toepassingen, waaronder Suzuki voertuigen.

Een jaar geleden werd de basis gelegd voor deze samenwerking, nadat Intelligent Energy een Suzuki Burgman scooter ombouwde op elektrische aandrijving. Gevoed door brandstofcellen, uiteraard, in combinatie met een Li-ion batterij.
Dat project trok de aandacht van Suzuki. Een jaar na dato is er nu een productiesysteem opgezet dat geschikt is voor schaalvergroting, zodat het tot massaproductie kan komen.

Van 2 W tot 100 kW

Het brandstofcelsysteem van Intelligent Energy is relatief simpel van opzet door de luchtkoeling. Dat maakt het ook betaalbaar, wat vanzelf alleen maar beter wordt bij productie op grotere schaal.
Brandstofcellen in verschillende maten kunnen gecombineerd worden naar gelang het gewenste vermogen. Vandaar dat Intelligent Energy een bereik noemt van 2 watt tot 100 kilowatt. Ze bouwden voor de Olympische Spelen in Londen bijvoorbeeld vijf traditionele taxi’s om op elektrische aandrijving.
Eerder meldden we al dat de Suzuki scooter een typegoedkeuring heeft gekregen, daarmee worden nu praktijktests gedaan. Er is nog niets bekend over plannen van Suzuki om twee- of vierwielers met brandstofcel te gaan maken.

Reageer op dit artikel