nieuws

Elektrische smart fortwo in april leverbaar

Techniek

Elektrische smart fortwo in april leverbaar

In 2012 produceerde smart meer dan 1000 elektrische fortwo’s. 300 daarvan heeft smart ingezet voor het leenautosysteem car2go in Amsterdam. Dit jaar schroeft smart de productie op en vanaf april is de smart fortwo electric drive in Nederland voor iedereen te koop, met of zonder batterijen.

De emissievrije smart beschikt over een 55 kW elektromotor die het stadsautootje in 11,5 seconden naar 100 km/u brengt. De topsnelheid bedraagt 125 km/u en is daarmee voldoende om in stedelijke gebieden met het verkeer mee te komen. De actieradius bedraagt 145 km in stadverkeer. De benodigde energie slaat de smart op in het accupakket van 17,6 kWh. Het accupakket is te koop of te huur.

€ 65,- per maand

De smart fortwo electric drive is verkrijgbaar vanaf € 19.228,- inclusief BTW op basis van “sale&care”. Dat betekent dat de smart-eigenaar voor € 65,- inclusief BTW per maand een batterij kan huren. Wie dat huren niet ziet zitten, kan de batterij ook zelf aanschaffen voor € 4.850,- bovenop de € 19.228,-. De totaalprijs komt dan op € 24.078,-. Dat is iets meer dan in Duitsland, waar de prijzen al bekend waren.

“Attractieve prijs”

De smart fortwo coupé met 45 kW benzinemotor is al verkrijgbaar vanaf € 9.495,- en de smart met 40 kW dieselmotor is verkrijgbaar vanaf € 13.250,-. Daarmee is de elektrische smart twee keer zo duur als een smart op benzine. Toch zegt smart dat het sale&care-model klanten de mogelijkheid biedt om de elektrische auto tegen een attractieve prijs te kopen en de batterij te huren.

Accupakket verzekerd

Met een huurprijs van € 65,- per maand voor de batterij duurt het ruim zes jaar voordat deze kosten gelijk zijn aan de aanschafkosten van de batterij. Maar die € 65,- per maand is wel inclusief batterijonderhoud en, indien noodzakelijk, vervanging van de batterij.

Opladen via wallbox

De batterij is afkomstig van Deutsche ACCUmotive. Via een huishoudelijk stopcontact bedraagt de laadtijd maximaal zeven uur. Opladen via het aanbevolen “wallbox” laadstation brengt de oplaadtijd terug naar één tot zes uur, afhankelijk van de voertuiguitvoering. smart levert namelijk auto’s met of zonder 22 kW-lader.

Voorverwarmen of -koelen via de smartphone

De electric drive bevat een automatische airco en pre-conditioning. Daarmee kan de auto op een voorgeprogrammeerde vertrektijd automatisch worden voorgekoeld of voorverward. Maar dit werkt alleen als het voertuig met het stroomnet verbonden is. Via internet of een smartphone kan de gebruiker de pre-conditioningfunctie starten.

Reageer op dit artikel