nieuws

Dynamic Steering voor Volvo trucks

Techniek

Dynamic Steering voor Volvo trucks

Alsof de nieuwe FH truckserie van Volvo nog niet genoeg primeurs bood, bijvoorbeeld met onafhankelijke ophanging voorop, komt er nu ook Dynamic Steering bij. Waarmee Volvo net niet meer uniek is, want Mercedes-Benz introduceert hetzelfde op zijn Arocs bouwvoertuigen. Dubbele bekrachtiging maakt het de trucker een stuk makkelijker.

Alles over de nieuwe Arocs van Mercedes staat in het zojuist verschenen februarinummer van AMT. Bij de presentatie werd Servotwin besturing als wereldprimeur voor het voetlicht gebracht.
Naar nu al blijkt geen exclusief nieuwtje voor het Daimler-concern, want wat Volvo bij de FH nu brengt als Dynamic Steering komt op hetzelfde neer. Ook Volvo verwijst naar offroad rijden of langzaam manoeuvreren met een zeer zware truck als situaties waarin deze dubbele stuurbekrachtiging vooral uitkomst brengt.

Elektrische assistent

In de basis lijkt het vrij eenvoudig: op de hydraulische bekrachtiging van het stuurhuis komt er een elektromotor bij, die – elektronisch geregeld –  een schepje bovenop de gebruikelijke stuurassistentie doet. Volvo preciseert dat; de elektrische hulp kan tot 25 Nm koppel ontwikkelen.
Dat zijn een paar gespierde armen extra aan het stuur. Zodanig geregeld, zegt Volvo, dat het stuurgevoel er niet onder lijdt. Mercedes beschrijft het anders; de elektrische ondersteuning in de Arocs werkt volgens de Duitsers snelheidsafhankelijk.

Automatische stuurcorrectie

Over zijn Dynamic Steering zegt Volvo dat deze de besturing een stuk rustiger maakt. Bij rechtuit rijden, met name op de snelweg, zorgt de elektrische stuurhulp voor de nodige koerscorrecties. De chauffeur hoeft dus veel minder zelf bij te sturen.
Daarnaast zorgt de elektronica voor automatische correctie bij zijwind. Net als bij Mercedes-Benz wordt het voordeel genoemd dat het stuurwiel vanzelf naar de rechtuitstand terugdraait, ook achteruit rijdend.
Een waardevolle ontlasting voor de truckbestuurder, die nogal eens last kan krijgen van overbelaste armen, schouders en rug door veel en zwaar sturen.

Reageer op dit artikel