nieuws

smart en Vectrix samen in e-scooters

Techniek

smart en Vectrix samen in e-scooters

Afgelopen voorjaar meldde smart de verkoopstart van de elektrische smart fiets en kondigde aan dat in 2014 een e-scooter volgt. Blijkbaar ligt dat nog niet zo makkelijk, hoewel twee jaar geleden al een rijdende studie klaar was. Doorontwikkeling en productie zullen nu samen met de ervaren e-scooter producent Vectrix worden gedaan.

Het tijdsplan om in 2014 op de markt te komen blijft onveranderd. Het Amerikaanse bedrijf Vectrix produceert al jaren diverse modellen elektrische scooters, en probeert ook voet aan de grond te krijgen in Europa. Maar daar zit nog niet heel veel schot in.

Licht stadsvervoer
Om precies te zijn ging Vectrix in 1996 van start. Pas tien jaar later was de oversteek naar Europa aan de orde, waarover AMT destijds berichtte. In 2009 liepen geruchten dat Vectrix failliet zou zijn, maar het bedrijf overleefde.

Najaar 2010 toonde smart een e-scooter studie, op hetzelfde moment zette ook BMW zoiets neer als studie bij MINI. Ondertussen trok BMW de elektrische scooter naar zich toe, startte zelf de productie van motorscooters en zal daarvan een elektrische versie afleiden.

Het is wel zo dat de BMW-scooter een sterk type zal zijn om ook grotere afstanden mee te rijden, terwijl de smart-scooter meer een licht stadsmodel moet worden. Alleen hebben smart en moederconcern Daimler geen moderne ervaring met gemotoriseerde tweewielers.

Unieke features
Een faciliteit om tweewielers te bouwen hebben smart of Mercedes ook niet. Vandaar dat Vectrix in de arm wordt genomen, dat wel productiefaciliteiten heeft, en vast wel een grote opdracht kon gebruiken.

Ook de ervaring van Vectrix zal benut worden. De bedoeling is dat de smart e-scooter ‘unieke features’ zal hebben, waarop nog niet verder wordt ingegaan. Om dit productierijp te maken gaan smart en Vectrix samen verder met de ontwikkeling.

Reageer op dit artikel