nieuws

Dacia Lodgy scoort slechts drie sterren in Euro NCAP test

Techniek

Dacia Lodgy scoort slechts drie sterren in Euro NCAP test

Met weer vijftien vernietigend geteste auto’s ligt Euro NCAP aardig op snelheid. Half december belooft alweer de volgende serie bekend te worden. Opnieuw wordt de verwachting niet bewaarheid dat strengere beoordeling op vooral voetgangersveiligheid sinds dit jaar minder vijfsterren-waarderingen gaat opleveren. Veertien van de vijftien nieuwste uitslagen tellen vijf sterren, eentje echter maar drie…

Geen wonder dat Euro NCAP algemeen secretaris Michiel van Ratingen teleurstelling uitspreekt over die ene magere score voor de nieuwe Dacia Lodgy. “Begrijpelijk dat bij een niet dure auto ergens gespaard wordt, maar dat mag toch niet op veiligheid.” Waarbij wat extra zout in de wond wordt gewreven door te wijzen op een nog slechter resultaat voor de Sandero in Zuid-Amerikaanse NCAP-tests.

Alles onder de maat
Het is zeker geen beste beurt dat met name op passagiersbescherming het nodige valt aan te merken op de Lodgy. “Zeker als een auto speciaal wordt aangeprezen voor familiegebruik”, meent Euro NCAP bij een waardering voor kinderbescherming die tenminste nog middelmatig is.

Op voetgangersveiligheid was de Lodgy toch al gestruikeld voor een vijfsterrenscore, met een waardering van 44% waar alle andere botskandidaten boven de vereiste 60% kwamen. Bovendien is ESC stabiliteitsregeling niet standaard, kort voordat dit een wettelijke verplichting wordt.

Ook plug-in Volvo is veilig
Het is nogal een lijst, met vijftien nieuwe uitslagen, voor een niet gering deel van nieuwe modellen die nog niet of nauwelijks zijn verkocht. De fabrikanten hebben dus zelf hun nieuwste model aangeboden voor de tests.

Speciale aandacht vraagt Euro NCAP voor goede resultaten met de Volvo V60 plug-in, “ondanks een accupakket van 350 kg aan boord”. Dat levert dus geen merkbaar extra gevaar. Ook de nieuwe Range Rover wordt apart genoemd, aanzienlijk lichter gemaakt maar daardoor niet minder veilig.

“We begrijpen dat de hoofdsteunen nog aangepast worden om het whiplash-risico op het niveau te brengen dat van zo’n auto verwacht mag worden.” Wel vijf sterren voor de Range Rover, maar voordat de verkoop start nog het Euro NCAP-resultaat verder oppoetsen dus.

Compliment voor Ford MyKey
De nieuwe Volkswagen Golf kon zich natuurlijk niet minder dan vijf sterren permitteren, maar oogst daarnaast nog een bosje Advanced-vermeldingen voor zijn elektronische hulpsystemen. Multi Collision Brake, dat de rem vasthoudt zodat de auto na aanrijding van achter niet doorschiet naar zijn voorligger, Front Assist om afstand te houden, en Proactive Occupant Protection dat al kort voor een botsing in werking treedt krijgen alle een eervolle vermelding.

Die is er ook voor vijfsterren-kandidaat Ford Fiesta, in verband met MyKey. Dat vindt Euro NCAP een wel heel mooie vinding, een programmeerbare sleutel waarmee de auto extra veilig ingesteld kan worden als de kinderen hem even lenen. Het lijkt Euro NCAP echt iets om veel breder in te voeren.

Reageer op dit artikel