nieuws

Dubbele bobine-primeur van Beru

Techniek

Dubbele bobine-primeur van Beru

Eerder dit jaar beloofde Beru ons bij een bezoek iets heel nieuws in ontstekingssystemen. Deze primeur is nu onthuld, een dubbele bobine. Hiermee is verbeterde controle van de ontsteking mogelijk, wat op zijn beurt magerder lucht/brandstofmengsels en meer EGR toelaat. Goed dus voor weer zuiniger en schoner benzinemotoren.

We namen na ons bezoek bij Beru aan dat deze fabrikant, onderdeel van het BorgWarner-concern, ging komen met inductieve corona ontsteking. Daar zijn ze wel mee bezig, maar voor de verdere toekomst.

Evengoed is de dubbele bobine ook iets echt nieuws, zoiets als dubbele ontsteking met maar één bougie. Het werd mogelijk door miniaturisering. In de moderne opsteekbobine konden twee bobinespoelen gemonteerd worden.

Kleinere ontstekingsvertraging
Wat de twee-in-een bobines doen is snel opeenvolgend vonken opwekken, sneller dan één bobine ontladen en weer opgeladen kan worden. Door opeenvolgend te ontladen kunnen de twee gecombineerde bobines een langduriger vonk aan de bougie opwekken, of meerdere vonken na elkaar.

Het idee erachter is dat zo moeilijk ontsteekbare mengsels toch goed ontbranden. Zonder grotere ontstekingsvertraging voordat de verbranding goed op gang komt.

Alternatief voor twee bougies
Dat kan ook met dubbele ontsteking via twee bougies, zoals het Twin Spark-systeem van Alfa Romeo. Ook Honda past dat toe in de Jazz, en Mercedes-Benz heeft het in enkele nieuwe motoren. Alleen is er vooral in combinatie met directe benzine-injectie nauwelijks meer plaats te vinden voor twee bougies in de cilinder, daar brengt Beru nu uitkomst.

Zoals gezegd kan het vooral helpen armere mengsels te ontsteken, zoals ook mengsels met veel gerecirculeerd uitlaatgas. Net wat motorconstructeurs nu zoeken, om verbruik en emissies verder te drukken. Verscheidene autofabrikanten beproeven nu de nieuwe Beru-ontsteking.

Aanvullend nieuwtje over dat merk: BorgWarner besloot onlangs de distributie van Beru buitenshuis te laten verzorgen. Als exclusieve partner daarvoor is Federal-Mogul aangesteld.

Reageer op dit artikel