nieuws

Nederlandse testbaan wint iMobility award

Techniek

Nederlandse testbaan wint iMobility award

Bij de afsluiting van het jaarlijks Intelligent Transport Systems-congres mocht onderzoeksinstituut TNO de iMobility award in ontvangst nemen. Die werd toegekend aan de DITCM-testfaciliteit voor intelligente voertuigen. AMT reed daar vorig jaar, toen de open opzet van DITCM werd aangekondigd.

Eerder vermeldden we al enkele nieuwtjes die op het nu beëindigde ITS-congres werden getoond. Op de laatste congresdag zijn prijzen toegekend.

Eurocommissaris voor Telecommunicatie Neelie Kroes reikte de prijs uit die het DITCM-consortium onder leiding van TNO verdiende met het open testtraject voor intelligente mobiliteit. Het consortium omvat ruim twintig deelnemers, waaronder Nederlandse bedrijven en universiteiten.

Auto communiceert met weg
Belangrijk onderdeel van de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility is de A270 tussen Eindhoven en Helmond. Die is voorzien van onder andere camera’s en radiobakens voor Car2X-experimenten, die sterk in de belangstelling staan.

Testen van communicatie tussen de auto, en de infrastructuur van wegen en verkeersregeling in een echte praktijksituatie is daarin een lastige opgave. Het kan bij DITCM, zonder voor elk experiment met lokale overheden te moeten onderhandelen en de nodige apparatuur langs de weg te moeten aanleggen.

Vervolg op SPITS-experiment
In 2011 was AMT aanwezig bij een demonstratie van het SPITS-consortium en de Grand Cooperative Driving Challenge op die A270. In SPITS deed een aantal bedrijven en kennisinstellingen mee om een compleet werkend Car2X-systeem op te zetten. Bij de GCDC-wedstrijd konden opleidingsinstituten zich met elkaar meten in diezelfde technieken.

Toen al had het SPITS-consortium bedacht dat ze zeker niet de enigen waren die Car2X in de verkeerspraktijk wilden kunnen testen. Daarom besloten ze van hun experimentele weg een testcentrum te maken dat ook anderen kunnen gebruiken.

Kennis en faciliteiten
Zo ontstond DITCM, nu bekroond vanwege de “belangrijke rol in de uitrol van itelligente mobiliteitssystemen in Europa”. De vele partners in DITCM stellen kennis en faciliteiten beschikbaar voor het uitwerken van intelligente verkeerssystemen.

Zo behoren de universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente tot het consortium. Naast TNO, chipmaker NXP, truckfabrikant DAF en navigatiespecialist TomTom, om nog een paar deelnemers te noemen. En de lokale overheden, zonder wie het aanleggen van een testweg en testen op openbare wegen onmogelijk is.

Reageer op dit artikel