nieuws

Automatisch filerijden komt bij Volvo

Techniek

Automatisch filerijden komt bij Volvo

In demonstraties maakten we het al vaker mee, maar Volvo kondigt nu al aan in productie te gaan met automatisch filerijden. Het heet Traffic Jam Assist en komt in 2014, belooft het merk. Het wordt onderdeel van de Scalable Product Architecture die dan ook debuteert.

We mogen dus in 2014 het begin tegemoet zien van een nieuwe Volvo-generatie die op een gemeenschappelijke technische basis zal staan. Deze aankondiging was al eerder gedaan, dat een nieuwe modulaire basis ontwikkeld wordt om een reeks modellen op te bouwen.

Uitbreiding op bestaande systemen
Vooruitgang moet er zijn, Volvo bindt voor de Traffic Jam Assist de al bestaande functies van zijn rijbaanassistent en de adaptieve cruise control aan elkaar.

Netto resultaat is dat de komende Volvo’s met dit systeem tot 50 km/h automatisch kunnen meerijden in een file. Op voorwaarde, mogen we wel aannemen, dat ze met automatische transmissie zijn uitgerust.

Bij diverse Duitse merken reden we op testbanen al met een dergelijk systeem, maar daar is nog geen definitieve productiedatum gegeven. Misschien al in de nieuwe Mercedes S-Klasse, volgend jaar?

Volgende stap colonnerijden?
Op basis van een camerasysteem en radar zal de fileassistent vanzelf binnen dezelfde rijbaan achter een voorganger aan rijden. Gas geven, remmen en sturen neemt de auto na een druk op de knop over. Mits de snelheid beperkt blijft, en de weg geen scherpe bochten maakt.

In een Europees studieproject heeft Volvo ook al geëxperimenteerd met automatisch rijden op hogere snelheden. Dat ging tot 90 km/h, de maximum snelheid in Zweden. Hier is de bedoeling dat geautomatiseerd ‘treintje rijden’ leidt tot gelijkmatiger en daarmee zuiniger rijden op de snelweg.

Reageer op dit artikel