nieuws

Nieuwe Ford Mondeo met driecilinder

Techniek

Nieuwe Ford Mondeo met driecilinder

Vandaag heeft Ford bij een groot Go Further-evenement een overzicht gegeven van het aanstaande modellennieuws. Heel voorspelbaar dat in een vernieuwde Fiesta de 1.0 Ecoboost driepitter centraal staat, verrassend dat zelfs de volgende Mondeo erop zal lopen. Wat komt er nog meer?

Niet geheel duidelijk is waarom Amsterdam de eer te beurt viel voor deze presentatie van het Europese autonieuws. Onder het motto Go Further, de slagzin waarmee Ford zich sinds dit jaar wereldwijd karakteriseert, trad zelfs de hoogste baas Alan Mulally aan.

Met EcoBoost onder 130 g/km kooldioxide
Terwijl de mini-mpv B-Max net aan de pers is gepresenteerd staan nu de Fiesta en Mondeo als volgende op de rol. Het gaat bij de Fiesta om een flinke facelift, die officieel debuteert op de komende autoshow in Parijs.

De volgende Mondeo debuteerde al in Amerikaanse versie, Fusion genaamd, waar de Europese niet veel vanaf zal wijken. Als Mondeo staat hij naast de Fiesta in Parijs, de levering start in 2013.

Nieuw voor de Fiesta is de 1.0 EcoBoost in diverse varianten, bekroond als Motor van het Jaar. De sterkste versie, met 92 kW, komt naar nu blijkt ook in de Mondeo.

Op deze driecilinder zal de grote middenklasser maar 125 g/km kooldioxide produceren, dus extreem zuinig zijn. Voor de Fiesta is nog sprake van een nieuwe TDCi diesel.

Meedenk-elektronica
Na de Focus krijgt ook de Fiesta beschikking over Active City Stop, het automatisch noodremsysteem bij lage snelheid. Het al modern opgezette dashboard krijgt er een beeldscherm bij, voor de moderne communicatiemiddelen waar Ford zwaar op inzet.

Daar zit Sync bij met spraakbesturing, maar in de Fiesta als eerste Europees model ook MyKey. Dat werkt al in de VS, het geeft allerlei extra beveiligingen voor als de jongste gezinsleden even de auto lenen. Snelheidsbeperking, volumebeperking op de audio, startbeveiliging als niet iedere inzittende de gordel om heeft, dat soort dingen.

Ford heeft in ons land wel een probleem met de ingebouwde Emergency Call, want de Nederlandse 112-alarmcentrale wil die oproepen niet aannemen. Aan een oplossing wordt nog gewerkt.

Enorm primeur-vuurwerk
Met dit modelnieuws was het feestje nog lang niet over. Alles onder het zes jaar geleden ingezette motto ‘One Ford’, wereldwijd gelijkvormige modellen. Naast de Fiesta komt ‘binnen 18 maanden’ de mini-suv EcoSport, eerder in India voorgesteld.

Dat wordt aangevuld met een nieuwe Kuga, overeenkomend met de Amerikaanse Escape. Uit de VS komt de grotere Edge suv naar Europa, en ook de Mustang keert terug bij de Ford-dealer.

Verder figureerde een breed bestelwagenprogramma. Naast de nu verschijnende nieuwe Transit Custom eentonner komt na de zomer van 2013 een volledig nieuwe, grotere Transit tweetonner. Ook een juist kleinere Transit Connect staat klaar. Ook als Tourneo minibus, aangevuld met een Tourneo Courier in de klasse van Citroën Berlingo, Fiat Doblò en VW Caddy personenauto’s.

Blije dealers dus, maar wel bezorgde geluiden bij de aankondiging van een nieuwe dealerdesign dat nu getest wordt met enkele vestigingen in zeven landen. Dus investeren in de groei die zoveel nieuwe modellen moeten opleveren.

Reageer op dit artikel