nieuws

Goodyear Air Maintenance Technology houdt band op spanning

Techniek

Goodyear Air Maintenance Technology houdt band op spanning

Goodyear introduceert een nieuwe techniek om banden op spanning te houden: Air Maintenance Technology. Met dit systeem houden banden voortdurend de optimale spanning aan, zonder dat er externe pompen, electronica of bestuurdersinterventies aan te pas komen.

Air Maintenance Technology van Goodyear bestaat uit onder andere een peristaltische pomp in combinatie met een regulator, die in de band zijn ingebouwd. Samen zorgen ze ervoor dat er – bij het rollen van de band – lucht in de band geblazen wordt. De band blijft daardoor op constante spanning. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder C02-uitstoot en een langere levensduur van de band.

Ook voor truckbanden
De banden van commerciële trucks zijn breder, hebben een hogere spanning, rijden langere afstanden en zijn veel zwaarder beladen dan bij banden voor personenauto’s het geval is. Truckbanden werken ook met een veel hogere luchtdruk: doorgaans 850 kPa, tegen 250 kPa voor personenwagenbanden. Dat vraagt veel grotere prestaties van het Air Maintenance pompsysteem voor trucks, maar ook hier zou het systeem moeten werken.

Het systeem voor trucks is ontworpen om eveneens te presteren na loopvlakvernieuwing. Goodyear verwacht dat Air Maintenance Technology een belangrijke rol zal spelen bij het verlengen van de levensduur van banden voor bedrijfsvoertuigen. Tests hebben bevestigd dat het pompmechanisme werkt. Volgend jaar wordt er een uitgebreide test gepland om informatie over het gebruik bij klanten te verzamelen.

Reageer op dit artikel