nieuws

Skypump oplaadstation op windkracht

Techniek

Skypump oplaadstation op windkracht

In de aanloopperiode om een groot publiek aan elektrisch rijden te krijgen kan nu nog voor weinig, of zelfs voor niks stroom worden getankt. Maar dat houdt een keer op. Toch gratis stroom blijven tanken wordt mogelijk door GE en UGE, met hun Sanya Skypump. De eerste is geplaatst bij Barcelona, en hij werkt op windkracht.

Best opmerkelijk, omdat Urban Green Energy (UGE) een Amerikaans bedrijf is. Die maakt de Sanya windturbine waarop dit laadstation draait.

Ook General Electric is Amerikaans, zij dragen hun WattStation-laadpunt bij. En in de VS die niet van zuinige diesels houdt rekent men op een vroege doorbraak van economisch elektrisch rijden. Maar toch verrees de eerste Skypump dus in Europa.

 

Standaard delen gecombineerd

Nota bene ook in Nederland produceert GE laadpalen, zo was recent in AMT 6 te lezen. Hun WattStation is geschikt voor snelladen, met hogere stroomsterkte, daarom viel hierop de keus voor de Sanya Skypump.

UGE biedt in de VS een selectie van windturbines, waarmee kleine en grote verbruikers hun eigen groene stroom kunnen maken. In het gamma zit ook de Sanya straatverlichting, een windturbine met een LED lantaarnpaal eraan, plus een zonnepaneel als extra energiebron.

De basis vormt een UGE-4K verticale turbine die nominaal 4 kW kan leveren, een van de grote UGE modellen. Zo bestaat de Skypump dus uit standaard delen van de samenwerkende partners UGE en GE.

Betrouwbare lader?
Gelukkige ontvanger van de Sanya Skypump is Cespa, de milieudiensten afdeling van het Spaanse bedrijf Ferrovial Servicios. Die lieten het laadpunt op windenergie neerzetten bij hun hoofdkantoor. Past ook weer in het plaatje, de Spaanse staat is een van de vele die leidend wil worden in elektrisch particulier vervoer.

Het laadpunt kan volgens de specificaties 230 volt met maximaal 30 ampère leveren. Ofwel 4,6 kW laadvermogen, haast drie keer zoveel als een gewoon thuis-stopcontact. Maar op continu vermogen levert de windturbine dus volgens UGE 4 kW. Maximaal twee keer zo snel laden als aan de stekker thuis lijkt ons het hoogst haalbare.

Tenminste, als het genoeg waait. Voor thuisinstallaties die UGE in de VS biedt geven ze nergens aan hoeveel stroomopbrengst je mag verwachten. “Hangt sterk af van de plaatsing van de turbine, en de lokale windomstandigheden, laat onze expert bij u komen meten”, is de boodschap.
Snel naar Nederland?

Toch zal het zeer belangwekkend zijn hoe de ervaringen in Barcelona uitpakken, hoeveel voertuigen zich gemiddeld genomen door de wind laten opladen. We zouden haast zeggen: waarom is er in ons land nog niemand hierop gekomen, want qua winderigheid staat ons vlakke landje bekend. Er is een UGE vertegenwoordiger.

Nog een vraag in het verlengde, hoe ‘gratis’ is deze laadstroom? Men zegt hier dat stroom uit windenergie helemaal niet goedkoop is, vergeleken met gewone stroom. Wat de UGE turbines kosten, of de Skypump, vermeldt het bedrijf niet direct.

Reageer op dit artikel