nieuws

Inbouwgemak bij John Gold cruise control

Techniek

Inbouwgemak bij John Gold cruise control

Cruise control wordt bij nieuwe auto’s een steeds vanzelfsprekender voorziening. Als daarbij ook een snelheidsbegrenzerfunctie zit telt het zelfs als veiligheidsvoorziening bij de puntentelling voor Euro NCAP-sterren. Voor iets oudere auto’s die nog zonder cruise control rondrijden brengt John Gold een universele, online programmeerbare oplossing.

Hoewel John Gold International ook andere waren levert, zoals track and trace-systemen, is het bedrijf toch het meest bekend van zijn cruise controls voor achteraf inbouw.

Al in 2008 kondigden ze een cruise control aan voor aansluiting op een elektronisch gaspedaal. Op de Automechanika show van 2010 gingen ze op voor een innovatieprijs met hun GC90C, geschikt voor CAN-bus systemen. De komende Automechanika brengt het volgende nieuwtje, de op afstand programmeerbare GC90Ci.

Universele inbouw
Hiermee sluit John Gold aan op de voortschrijdende autotechniek, geholpen door elektronicaspecialist Beyer Automotive. Het resultaat is een cruise control plus (instelbare) snelheidsbegrenzer die universeel in de nieuwste auto’s ingebouwd kan worden.

Het lijkt of een elektronisch gaspedaal de inbouw van cruise control alleen maar makkelijker maakte. Geen gedoe met gaskabeltjes bedienen, gewoon het elektronisch signaal beïnvloeden. Maar dat moet dan wel automodel-specifiek, dus geen universeel accessoire meer.

Nog lastiger wordt het als het gaspedaal signaal via een CAN-netwerk loopt. Dat vereist weer een aanpassing om verstoring van het CAN-signaalverkeer te voorkomen. En het moet weer autospecifiek uitgevoerd worden. Dat vereenvoudigt John Gold nu met hun GC90Ci cruise control.

Programmeren via internet
De clou van deze primeur op de Automechanika-beurs is dat deze cruise control met snelheidsbegrenzer bij inbouw geprogrammeerd kan worden.

Hierbij worden via internet de benodigde CAN-instellingen opgehaald van de auto. Dat zijn dan meteen de meest actuele gegevens, inclusief eventuele updates. Zo wordt deze John Gold cruise control weer een stuk universeler, en hoeft niet voor elke auto een specifieke uitvoering te worden besteld.

Reageer op dit artikel