nieuws

BMW demonstreert C evolution elektroscooter

Techniek

BMW demonstreert C evolution elektroscooter

Toenemende verkeersdrukte, stijgende brandstofprijzen en alsmaar strenger wordende emissienormen brengen uitdagingen met zich mee. BMW ontwikkelt daarom nieuwe producten die tegemoetkomen aan de mobiliteitseisen van nu en in de toekomst. Het laatste nieuwe product is de BMW C evolution, een elektroscooter die niet alleen voor de binnenstad geschikt is.

Een beperkte actieradius is vaak een groot nadeel bij elektrische voertuigen. Zelfs al worden ze vooral in de binnenstad ingezet. BMW Motorrad laat met de C evolution zien dat de elektrische scooter een acceptabel prestatieniveau en een bruikbare actieradius kan bieden. De C evolotion is een variant op de nieuwe C 650 motorscooters.

De elektroscooter maakt gebruik van hetzelfde lithium-ion accupakket als de komende BMW i3, maar heeft minder accucellen. Het totale accupakket levert 8 kWh en is voorzien van luchtkoeling. De actieradius is 100 kilometer, mede door het terugwinnen van remenergie. Een TFT-beeldscherm laat de bestuurder de batterijstatus zien.

Geschikt voor de snelweg

De BMW C evolution heeft een elektromotor met een vermogen van 35 kW. Bij de acceleratie van 0 naar 60 km/u is hij sneller dan vergelijkbare maxi-scooters met een cilinderinhoud van 600 cm3 en meer. Bij 120 km/u grijpt de elektronische begrenzer in, precies genoeg voor de Nederlandse snelwegen.

De aandrijflijn bestaat uit een enkelvoudige ophangarm met daarop een watergekoelde motor, een getande riem en planetaire transmissie. Het hybride frame bestaat uit stalen buis en aluminium. Het lage zwaartepunt zorgt volgens BMW voor een lichtvoetig rijgedrag. De elektroscooter is voorzien van een remsysteem met ABS, voor maximale veiligheid.

Eerste kennismaking op Olympische Spelen

Eind 2010 werd het studiemodel voor maxi-scooters door BMW Motorrad gelanceerd. Op de IAA in Frankfurt van 2011 was de elektrische designstudie BMW Concept e te zien. BMW is nu bijna klaar voor de serieproductie van de emissievrije maxi-scooter.

Tijdens de Olympische Spelen in Londen kan iedereen kennismaken met de C evolution. De scooter wordt de komende tijd meer ingezet voor praktijktests, voordat hij eind 2014 in serieproductie gaat. AMT gaat de BMW C evolution ook testen, het resultaat leest u binnenkort in AMT 7/8.

Paul Janssen (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel