nieuws

Saab gaat elektrische auto’s maken

Techniek

Saab gaat elektrische auto’s maken

Saab gaat onder de vleugels van een internationaal consortium verder als fabrikant van elektrische auto’s. Dat hebben de curatoren van het failliete Zweedse bedrijf, dat tot voor kort eigendom was van het Nederlandse Spyker, woensdag bekendgemaakt.

Bij de nieuwe eigenaar van Saab, National Electric Vehicle Sweden (NEVS), zijn Chinese, Zweedse en Japanse investeerders betrokken. Hoeveel het bedrijf betaalt en hoeveel het wil investeren in de toekomstige ontwikkeling en productie, is niet bekendgemaakt.

De Saab-divisie die auto-onderdelen maakt, is niet bij de verkoop inbegrepen. Hetzelfde geldt voor het intellectuele eigendomsrecht op de Saab 9-5. Dat model werd ontwikkeld toen Saab nog eigendom was van General Motors. GM bezit ook de licentierechten.

Het eerste voertuig waaraan Saab onder zijn nieuwe eigenaars gaat werken, is de bestaande Saab 9-3. De auto wordt met behulp van Japanse technologie geschikt gemaakt voor elektrisch rijden. Het is de bedoeling dat de wagen in 2014 op de markt komt. Ook wordt een compleet nieuw model ontwikkeld.

Het bedrijf richt zijn pijlen aanvankelijk vooral op de Chinese markt. “China investeert veel in de ontwikkeling van de elektrische markt om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen”, zei Kai Johan Jiang, de Zweeds-Chinese oprichter en eigenaar van de grootste aandeelhouder van NEVS.

De Zweedse staat is met de woensdag aangekondigde verkoop van automerk Saab leverancier van reserveonderdelen geworden, via de toezichthouder op de nationale schuld van Zweden (Riksgälden).

“Als Saab zonder zijn onderdelendivisie Parts aan een ander wordt verkocht, zal Riksgälden voor langere tijd als eigenaar optreden”, zei Riksgäldenchef Bo Lundgren.

De Zweedse staat had de reserveonderdelendivisie, ook tijdens de crisis afgelopen jaar met 10 miljoen euro (2011) een winstmaker voor Saab, als onderpand voor Europese leningen. Zweden heeft die inmiddels aan Europa terugbetaald. Saab Parts is nu echter minder waard dan de 220 miljoen euro die de Zweedse belastingbetaler ervoor heeft neergeteld. Riksgälden wil het geld eerst terugverdienen.

Saabs vastgoed wordt wel door de nieuwe eigenaar gekocht. Het noodlijdende Saab had dat juist aan het Zweedse Hemfosa afgestaan om het vervolgens weer terug te huren. Hemfosa verkoopt het nu aan NEVS.

Voormalig Saab-topman Victor Muller zei woensdag tegen het Zweedse persbureau TT blij te zijn dat Saab nieuwe eigenaren heeft. “Ik hoop dat hun businessplan uitvoerbaar is en ze veel voorspoed brengt.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel