nieuws

Subsidie voor Euro 6 trucks

Techniek

De schoonste vrachtauto’s en bussen komen dit en volgend jaar in aanmerking voor een subsidie van maximaal 4.500 euro. Dat maakte staatssecretaris Joop Atsma van Milieu woensdag bekend.

Subsidie voor Euro 6 trucks

Het gaat om voertuigen waarvan de uitlaatgassen voldoen aan de Euro 6-norm. Volgens Atsma is de winst die met deze motoren voor de luchtkwaliteit van vooral binnensteden kan worden bereikt “zeer groot”.

“Een Euro 6-truck stoot net zo weinig stikstofoxide en fijnstof uit als een moderne personenauto”, aldus de bewindsman. “Iedere vrachtwagen die nu al met zo’n schone motor wordt verkocht, is een premie van de overheid dubbel en dwars waard.”

Atsma heeft 39 miljoen euro vrijgemaakt voor de regeling. Ook bedrijven die de afgelopen drie maanden een wagen hebben aangeschaft die aan de Euro 6-norm voldoet, kunnen de premie nog krijgen. Vanaf 2014 moeten alle nieuwe vrachtwagenmotoren aan die norm voldoen.

De subsidie werd vorig jaar al aangekondigd, maar begin dit jaar uitgesteld omdat er twijfel was over het te verwachten rendement van de regeling. Maar omdat het aantal leverbare motoren dat voldoet aan de Euro 6-norm toeneemt, is besloten om de premie toch te gaan invoeren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel