nieuws

SKF: “Goedkope wiellagernaven kunnen duur uitvallen”

Techniek

SKF: “Goedkope wiellagernaven kunnen duur uitvallen”

Een aantal goedkope wiellagernaven die beschikbaar zijn in de aftermarket, blijken volgens SKF helemaal geen OE-kwaliteit te hebben, al claimen sommige fabrikanten dat wel. SKF heeft een aantal testen uitgevoerd om de beweringen te controleren.

De goedkope lagernaven werden aan dezelfde test onderworpen die lagernaven van OE-kwaliteit van SKF ondergaan om de structuur en duurzaamheid van het product te testen.

Tijdens de testen ontdekte SKF enkele verontrustende feiten die de veiligheid van het voertuig na een reparatie met goedkope lagernaven in gevaar kunnen brengen. Deze waren:

● Sensordraden die te dun waren om correct te werken en schade aan de sensor en bijgevolg aan het ABS-systeem zouden kunnen veroorzaken.

● Slecht ontworpen sensorkoppen die de prestatie van de sensor in gevaar brengen.

● Inwendige en uitwendige afdichtingen van lage kwaliteit waardoor verontreinigers in de naaf kunnen komen.

● Metaal van lage kwaliteit met onvoldoende hittebehandeling zodat het metaal broos wordt; sporen van aluminiumoxide kunnen versplintering en defecten veroorzaken.

SKF vindt het een zorgwekkende situatie en zegt dat de test aantoont dat de aftermarkt waakzaam moet zijn bij de selectie van te gebruiken lagernaven.

Sommige goedkope lagernaven zullen naar alle waarschijnlijkheid sneller defect zijn en zo de levensduur en veiligheid van het voertuig verminderen. Er bestaat volgens SKF ook het risico om een wiel te verliezen als de flens gebroken is, een risico op buitensporig geluid en vibratie en een reële mogelijkheid van een defect van het ABS-systeem door slechte kwaliteit van sommige sensors. Dit veroorzaakt langere stopafstanden en een verminderde voertuigcontrole.

8.346 aftermarket sets

SKF biedt inmiddels meer dan 8.346 sets aan op de aftermarket. De SKF wiellagers dekken 97 procent van de personenauto’s in Europa. Het totale aantal ashoes-, homokineet- en drijfassets is bijna tweeduizend sets.

Het gamma distributieriemsets met waterpomp bedraagt nu bijna zeventig procent van de markt. Het waterpompgamma dekt 92 procent van de markt en bestaat uit vijfhonderd sets. Voor Aziatische auto’s heeft SKF in 2011 160 nieuwe sets op de markt gebracht. Het volledige gamma beslaat nu 93 procent van het Aziatische wagenpark in Europa.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel