nieuws

NGK bougie speciaal voor de Lamborghini Aventador

Techniek

Geavanceerde motoren hebben geavanceerde bougies nodig. Lamborghini heeft daarom voor de 6,5 liter V12 motor in de Aventador gekozen voor bougies van NGK. Wat maakt deze bougies zo speciaal?

NGK bougie speciaal voor de Lamborghini Aventador

Lamborghini heeft NGK Spark Plug Europe verkozen tot exclusieve toeleverancier van de bougies voor de Aventador. Onder de motorkap ligt een extreem krachtige motor met 700 pk en 690 Nm. Daarmee sprint de auto in slecht 2,9 seconden naar de 100 km/u. De Aventador verbruikt 20% minder brandstof dan zijn voorganger, de Murciélago.

Bestand tegen zware belasting

De LMAR9AP8J bougie van NGK is speciaal ontwikkeld voor de Aventador. Hij is voorzien van twee massa-elektroden en een middenelektrode met een laser gelaste platinaring. Het gebruik van edelmetaal garandeert dat de elektrode ongevoelig is voor corrosie door hete gassen en vonkerosie, zelfs bij zware belasting en extreme temperaturen en drukken. De bougie is slank ontworpen, zodat er meer ruimte over blijft voor de koelvloeistofkanalen in de cilinderkop.

Bougie als pingelsensor

De bougie beschikt over een andere belangrijke eigenschap. Hij fungeert als sensor waarmee het pingelen van de motor vroegtijdig gesignaleerd wordt. De middenelektrode is verbonden met een onafhankelijke regeleenheid die de ionenstroom tussen de elektroden meet. Deze stroom is evenredig met de mate van ionisatie in de verbrandingskamer, waardoor de kwaliteit van de verbranding bekend is. Bij overslaan en detonatie kan het motormanagementsysteem tijdig ingrijpen.

Wat betekent LMAR9AP8J?

De typeaanduiding bij NGK bougies geeft details over de bougie. De code van de LMAR9AP8J is door zijn specifieke toepassing niet te herleiden via de standaard codes van NGK.

Typeaanduiding gekraakt

Toch hebben we de code met hulp van NGK gekraakt. LMA staat voor diameter van 10 mm, een draadlengte van 26,5 mm en sleutelwijdte zeskant 14. De R betekent dat de bougie een ontstoringsweerstand bevat. De 9 is de warmtewaarde. De A heeft geen directe betekenis, maar geeft slechts aan dat het om een speciale bougie gaat. De laatste 3 tekens P8J duiden aan dat het om een platina elektrode (P) gaat met twee verlengde massa elektroden (J) met een elektrodeafstand van 0,8 mm (8).

Natuurlijk levert NGK ook bougies voor meer alledaagse auto’s. Bekijk het aanbod op de productpagina van NGK.

Paul Janssen (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel