nieuws

ARN en Innovam training voor demontage elektrische auto’s

Techniek

ARN en Innovam training voor demontage elektrische auto’s

ARN en Innovam ontwikkelen samen een opleiding voor het demonteren van elektrische en hybride auto’s. De cursus voor autodemontagebedrijven gaat in 2013 van start.

De grote doorbraak van volledig elektrische auto’s is er weliswaar nog niet, maar de autobranche verwacht dat na 2015 nagenoeg al het technisch personeel met elektrificering in aanraking zal komen.

Cursussen voor hybride en elektrische voertuigen zijn dan ook populair. Daar verschijnen ook steeds vaker brandweerlieden, omdat ook hulpverleners willen weten waarom geïsoleerde latex handschoenen, beschermende overhandschoenen, duizend Volt-gereedschap en veiligheidsbrillen nodig zijn en hoe ze met elektrische en hybride auto’s moeten omgaan.

Hoe lang nog in de kinderschoenen?

Elektrische en hybride auto’s waren vorig jaar goed voor respectievelijk 0,2 en 2,7 procent van de totale nieuwverkopen in Nederland. In 2011 werden slechts twee volledig elektrische en 34 hybridevoertuigen gedemonteerd, maar de komende jaren zullen elektrische en hybride auto’s steeds vaker als sloopauto worden aangeboden. Dat staat nu nog in de kinderschoenen.

Vanwege de hoge spanning van de batterijen vereist het demonteren specifieke kennis en veel demontagebedrijven beschikken nog niet over die kennis. Innovam traint momenteel de trainers van ARN, die straks de trainingen aan het personeel van autodemontagebedrijven zullen geven.

De nieuwe opleiding start in januari 2013 en de cursisten krijgen ondersteuning via e-learning. Met de nieuwe training kunnen demontagebedrijven zich goed voorbereiden op de groei van het aantal elektrische en hybride sloopauto’s.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel