nieuws

Toolspecial brengt hybride-gereedschap binnen handbereik

Techniek

Een hybride of elektrische auto kan tot spanningen in de werkplaats leiden. Hoogspanning wel te verstaan. De moderne hybride of elektrische auto werkt met een spanning van enkele honderden volts, veilig werken is dan ook van groot belang. Toolspecial komt met een speciale set hybride-gereedschap. Wat zit hier in?

Toolspecial brengt hybride-gereedschap binnen handbereik

Door de nieuwe APK-regelgeving moet er vanaf 1 april een technisch omvangrijkere controle van hybride en elektrische voertuigen worden uitgevoerd. Hierbij is het van belang het juiste gereedschap te gebruiken, want er wordt met hoge voltages gewerkt. Denk hierbij niet alleen aan goed geïsoleerde schroevendraaiers en doppen, maar ook aan een aangepaste multimeter en beschermende kleding.

Speciale gereedschapsset

Toolspecial.com levert een ruim assortiment geïsoleerd VDE-gereedschap speciaal voor werkzaamheden aan hybride- en elektrische voertuigen. Er is nu ook een 17-delige gereedschapsset leverbaar waarmee u het meest nodige in huis heeft. Deze set bestaat uit een 3/8-ratel, courante doppen en verlengstukken, ringsleutels, schroevendraaierset, waterpomptang, afdekdoek, multimeter en geïsoleerde handschoenen. Alles opgeborgen in een stevige koffer. De set wordt geleverd voor 434,95 euro.

Het gereedschap is volgens nationale en internationale normen gemaakt van hoogwaardig materiaal. Het gereedschap werd getest bij voltages tot 1.000 V AC en 1.500 V DC.

Veiligheidtips

Bedenk dat u er met alleen goed gereedschap niet bent. Een benzine- of dieselmotor draait of staat uit. Dat is duidelijk herkenbaar. Bij een hybride is dit lastiger. Controleer dan ook altijd of de auto daadwerkelijk uit staat en of de sleutel uit het contact is. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, koppel dan het accupakket los volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Wees daarnaast extra bedacht op klanten in de werkplaats. Een situatie waarbij de klant even kijkt wat er onder de motorkap ligt bij een voor hem ‘normale’ auto, kan maar zo verkeerd aflopen.

Meer weten?

Meer weten over hoe u goed voorbereid aan een hybride of elektrische auto sleutelt? In AMT-1 van 2011 praatte Innovam ons hierover bij. Het artikel ‘Innovam bereidt werkplaats voor op elektrische auto’ vindt u op onze website.

Tom Polman (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel