nieuws

JLM additieven beschermen tegen klepslijtage

Techniek

JLM additieven beschermen tegen klepslijtage

JLM Valve Saver Fluid is een additief dat ontwikkeld is door experts in de autogasindustrie, speciaal voor gebruik in alle auto’s die op LPG of aardgas rijden. JLM is een merk van GMS Lubricants in Alkmaar. GMS is een pionier in het ontwikkelen van nieuwe producten en is met JLM actief in de markt van additieven voor de bescherming van kleppen en klepzetels.

De JLM Valve Saver Fluid en JLM Valve Saver Kit hebben de nieuwe TÜV-norm voor klepslijtagebescherming gehaald. Het is het eerste certificaat dat in deze industrietak is afgegeven en volgt op eerdere testen en prijzen die JLM won, waaronder de INPRO 2011 Award.

Getest op Peugeot 107

Gedurende tienduizend kilometer is JLM Valve Saver Fluid getest op een Peugeot 107 op LPG. Eerst werd er 12.500 km gereden zonder beschermende brandstoftoevoeging. Gedurende deze periode was de gemiddelde klepslijtage op de uitlaatkleppen 6.10 +/- 2 μm/1.000 km.

Om de test zo realistisch mogelijk te maken, werd de compressiedruk verhoogd van 10.5:1 to 12:1. Als gevolg hiervan zou de klepslijtage gelijk of hoger zijn dan in vergelijking met de periode zonder bescherming die als referentie diende.

De beschermende JLM Valve Saver Fluid werd toegevoegd door middel van het bijpassende JLM-smeerkitsysteem. De consumptie van de brandstoftoevoeging is 1 ml Valve Saver Fluid per liter LPG. Volgens de JLM-productinformatie, krijg je deze dosis bij 12 druppels per minuut bij stationair toerental.

Klepslijtage stopt

Gebaseerd op de initiële klepslijtage van de eerste tienduizend kilometer zonder smeermiddel, zou je kunnen verwachten dat de slijtage ook na de tweede test op ongeveer 61 μm voor tienduizend kilometer uit zou komen.

De gemeten gemiddelde klepspelingverandering over de gehele periode was -0.4 μm/1.000 km over de gehele testafstand. De conclusie van Prof. Dr. Ing. Thomas Heinze van de universiteit HTW Saarbrücken, die de test uitvoerde, is dat met een nauwkeurigheid van +/- 1 μm/1.000 km je kunt concluderen dat deze test feitelijk het stoppen van de klepslijtage bevestigt.

De Saver Fluid is verkrijgbaar in meer dan dertig landen en geschikt voor gebruik in de JLM Valve Saver Kit of een willekeurige andere doseerunit. Een liter Valve Saver Fluid kost 23,37 euro, de kit 72,03 euro, beide inclusief BTW.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel