nieuws

BMW dieselmotoren voor Toyota

Techniek

Net voor het einde van vorig jaar maakten BMW en Toyota bekend samenwerking op specifieke gebieden aan te zullen gaan. Dat is nu verder uitgewerkt. Het gaat om de ontwikkeling van betere lithium-ion-accu’s, en levering van BMW-dieselmotoren aan Toyota in Europa.

BMW dieselmotoren voor Toyota

Wat dat laatste betreft gaat het om 1.6 en 2.0 diesels, dus auto’s in de Toyota Avensis-klasse. Waaruit we mogen opmaken dat Toyota niet van plan is zijn eigen D4-D diesels verder te ontwikkelen naar Euro 6-niveau. De leveringen van BMW beginnen in 2014, het jaar dat nieuw uitkomende autotypen aan de Euro 6-eis zullen moeten voldoen.

De aankondiging van samenwerking sprak over “delen van kosten bij de ontwikkeling van elektrische auto’s”. Hier gaat het dus specifiek over betere materialen voor anode, kathode en elektrolyt om een veel grotere opslagcapaciteit voor lithium-ion-accu’s te bereiken.

Toyota partner in plaats van GM?

Het lijkt dat General Motors hier al een slag heeft gemaakt met Envia. Interessant is dat BMW toegaf ook in gesprek te zijn met GM, kort nadat het nieuws over de samenwerking met Toyota loskwam. Hier zou het gaan om brandstofceltechniek van GM.

Nu is ook Toyota zeer actief met brandstofcellen, er zou zelfs in 2015 al een brandstofcelauto op de markt komen. Een studiemodel FCV-R stond recent op de autoshow van Genève. Het lijkt dan niet meer voor de hand liggend voor BMW om verder te gaan met GM op dit gebied.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel