nieuws

Ook roetfilters voor benzinemotoren?

Techniek

Ook roetfilters voor benzinemotoren?

Links en rechts duiken verhalen op over een ernstige misstand in de emissiewetgeving. Direct ingespoten benzinemotoren produceren meer fijnstof dan gefilterde diesels, toont een test van de Duitse ANWB-tegenhanger ADAC. Benzinemotoren moeten dan eigenlijk ook aan roetfilters, is de conclusie. Wat is waarheid?

Aardig is dat in het nieuwe nummer van AMT Vakblad ook een stukje voorkomt van de betreffende ADAC-test. Maar dan aangaande de daarbij eveneens gemeten NOx en CO2-uitworp. Met de vraag hoe ernstig die oploopt als we 130 in plaats van 120 km/h op de snelweg gaan rijden.

ADAC-test al een jaar oud

Even terug naar het begin, hoe kwam ADAC daar zo op, om een eigen uitlaatgastest uit te voeren? Het werd hun gevraagd door de Duitse milieu-organisaties Deutsche Umwelt Hilfe en Verkehrsclub Deutschland.

De test werd bijna een jaar geleden uitgevoerd. Vorige zomer veroorzaakten de uitslagen discussie in Duitsland. Zo drongen milieubeschermers aan op snelle invoering van een roetfilter voor direct ingespoten benzineauto’s, vanwege de gemeten fijnstofuitworp.

Verder bleek, zoals al gevreesd, dat de uitworp van andere schadelijke gassen bij benzinemotoren sterk kan stijgen buiten de verplichte NEDC-rijcyclus. Tenminste bij de twee populaire automodellen die als voorbeeld werden genomen, een VW Golf 1.2 TSI en een BMW 116i.

Geen fijnstofregels in Euro-eisen?

Nu wisten technici al lang voor de ADAC-test dat directe injectie van benzine roet oplevert, net als directe dieselinjectie. Met name bij acceleratie verbranden de ‘vette’ benzinedruppels uit de injector niet altijd volledig, er blijft dan een roetdeeltje van over. Net als bij dieseldruppels.

Toen dit door het ADAC-onderzoek breder bekend werd ontstond de roep om tegenmaatregelen. Iemand zocht uit dat in Euro 5-eisen, net vanaf 2011 geldig voor elke nieuw verkochte auto, geen PM (deeltjes) grens voor benzinemotoren is opgenomen.

Euro 6 pakt het probleem aan

Schande natuurlijk, als er wel programma’s waren om bestaande diesels nog achteraf van een gesubsidieerd roetfilter te voorzien. Dat moest dan toch ook ingevoerd worden voor DI benzinemodellen?

Iets verder zoeken zou opleveren dat voor Euro 6-eisen de PM-normen niet meer alleen voor diesels moeten gelden. Ook DI benzinemotoren worden genoemd. Maar ja, dan spreken we van normen die vanaf 2014 ingevoerd worden.

Daar kon de natuur natuurlijk niet op wachten. De ADAC zelf overigens ziet de zaak heel anders. Die pleit juist al lang tegen milieuzones in steeds meer Duitse stadsgebieden. Op basis van onderzoek, waaruit blijkt dat het verkeer lang geen hoofdschuldige is aan de fijnstofbelasting in steden, zodat de milieuzones ook maar erg weinig invloed hebben in de bestrijding van fijnstof.

Fijnstofprobleem is er wel

De deeltjesuitstoot van een DI benzinemotor bleek in de ADAC-test zelfs hoger te kunnen zijn dan Euro 5 voor diesels toestaat. Vandaar dat de EU een deeltjesnorm voor benzinemotoren in Euro 6 wil invoeren.

Het is alleen erg moeilijk te realiseren. De EU wil ook onderscheid maken tussen aantal en massa van uitgestoten deeltjes. Medisch bekend is dat de kleinste deeltjes het kwaadaardigst zijn. Helaas, juist die stoot de DI benzinemotor vooral uit.

In Euro 6 moeten aparte grenzen komen voor massa en aantal deeltjes. Bij bestaande Euro-eisen telt alleen de massa. Die kan laag, beneden de norm zijn, terwijl het wel gaat om afzichtelijk veel van de kleinste en schadelijkste roetdeeltjes.

Geen simpele oplossing

Roetfilters vangen die allerkleinste deeltjes minder goed weg, toont weer ander onderzoek. Een retrofitfilter doet er al helemaal weinig mee.

Een uitdaging dus voor de auto-industrie. Maar ook voor regelgevers, want hoe ga je de meting voorschrijven van massa en aantallen deeltjes afzonderlijk? Het moet wel meetbaar blijven met enigszins normaal betaalbare instrumenten. Vandaar dat ‘effe snel’ een extra fijnstofnorm invoeren niet gaat.

Samengevat: het ADAC-onderzoek dat nu weer opduikt is niet nieuw, het probleem is bekend, aan maatregelen wordt allang gewerkt. En van roetfilters voor benzinemotoren is daarbij nog geen enkele sprake.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel