nieuws

Nieuwe kunststof bumper bij Mazda

Techniek

Nieuwe kunststof bumper bij Mazda

Doorgaans niet het meest inspirerend autonieuws, een nieuwe bumper op een automodel. Maar bij Mazda gaat het nu niet om een faceliftje. Met een nieuw soort kunststof krijgen komende modellen vanaf de CX-5 belangrijk lichtere bumpers. Hoe doen ze dat?

Samen met een toeleverancier werd een nieuw soort hars ontwikkeld om kunststof delen uit te persen. Dat levert een sterker materiaal, wat Mazda benut om bij gelijkblijvende eigenschappen dunnere bumpers te kunnen maken.

Lichter, zuiniger en sneller

Naar we begrijpen krijgt de nieuwe kunststof een gelaagde structuur, met sterke binnenkant en gladde buitenkant. De afgenomen dikte zou op twee bumpers 20% in gewicht kunnen sparen. Dus weer een stukje verbruikswinst voor de hele auto.

Mazda maakt nu de bumpers voor de nieuwe CX-5 van dit materiaal. Het zal ook in toekomstige modellen gebruikt worden. Nog een opmerkelijk argument van Mazda: omdat bumpers nu eenmaal op de uiteinden van een auto zitten verbeteren lichte exemplaren het stuurgedrag. De massa van de auto komt iets meer centraal te liggen, in principe goed voor de wendbaarheid.

Meer winstpunten

Bovendien betekent ‘dunner’ dat minder materiaal wordt gebruikt, wat kosten en grondstoffen scheelt. Verder koelt dunner materiaal sneller af, waarmee de productietijd van een bumper zou halveren.

Wat het betekent voor reparatie is nog onduidelijk. Kan gewone kunststofreparatie voor polypropyleen bumpers hierop nog toegepast worden, of zal ook daarbij speciale Mazda-hars gebruikt moeten worden?

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel