nieuws

NGK e-learning: leren in de hoogste versnelling

Techniek

Leren is nuttig. Maar alleen als leren leuk is, gaat het snel. NGK heeft dat begrepen. Het bewijs? De totaal vernieuwde NGK e-learning website. En al doet het ’.de’ anders vermoeden, alles is gewoon in het Nederlands. Kijk maar mee.

NGK e-learning: leren in de hoogste versnelling

“Luisteren, lezen, meedoen”, zegt NGK over zijn e-learning-module. Dat willen we graag uitproberen. Dus maken we eerst gratis een account aan. Nuttig, want daarmee houdt de site onze voortgang bij. En dat niet alleen. Als we de stof uiteindelijk machtig zijn, verstrekt het systeem certificaten als bewijs daarvan.

Vier onderdelen

Aan de slag, dus. We kunnen kiezen uit de onderwerpen: Bougies, Gloeibougies, Lambdasondes en Bougiekabels.

Alles weten over lambdasondes

We beginnen met de lambdasondes. De module begint met de grondbeginselen. Een mooi grafiekje toont de samenstelling van de uitlaatgassen en in tabelletjes staan de toegestane emissiewaarden voor de Euronormen 1 tm 6.

Dan komt de rol van de lambdasonde(s) aan de orde en leren we dat lambda de lucht-brandstofverhouding is. Eén kg benzine op 14,7 kg lucht. Dat klinkt overzichtelijk, maar die 14,7 kg lucht is wel een luchtballon vol.

Duidelijke animaties

We leren dat er twee typen binaire sondes zijn en we zien in prachtige animaties dat de zirkoniumdioxide-sonde een spanning van 0,1 of 0,9 volt afgeeft, terwijl bij de titaandioxide-sonde de hoeveelheid restzuurstof is af te lezen aan de weerstand. Ook niet onbelangrijk: een zirkoniumdioxide-sonde kan 1, 2, 3 of 4 kabels hebben, de titaandioxide-sensor heeft er altijd 4.

De werking van de gecompliceerde breedbandlambdasonde met zijn pompcel en zijn meetcel wordt met een animatie snel duidelijk. Ook de NOx-sonde, motorfietssondes en sondes voor de motorsport komen aan de orde.

Storingen oplossen

Nog belangrijker: storingen. Hoe ziet een goed signaal van de regelsonde eruit en hoe een gestoord? Welke defecten kunnen we zien door een lambdasonde goed te bekijken? En hoe kunnen we de werking van een lambdasonde testen?

Tijd voor het examen

Alle animaties bekeken, alle uitleg beluisterd, alle teksten gelezen en alle animaties gedaan? Dan is het tijd voor het examen. Gaat dat goed, dan is er als beloning direct een certificaat. Zo gaat leren echt snel!

Erwin den Hoed (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel