nieuws

Osram komt met helderste xenonkoplamp ter wereld

Techniek

Osram komt met helderste xenonkoplamp ter wereld

Verlichtingsfabrikant Osram claimt de helderste xenonkoplamp ter wereld te maken. In vergelijking met standaard xenonlampen geeft de Xenarc Silverstar dertig procent meer licht op de weg en is de lichtbundel twintig meter langer.

De geometrie van de lamp resulteert in een langere lichtbundel en zorgt ervoor dat er meer licht op de bedoelde plekken valt, zoals het wegdek voor de auto of op verkeersborden. Dit zorgt voor meer veiligheid, want obstakels zijn veel eerder zichtbaar.

Volgens Osram is xenon voor autoverlichting de meest geavanceerde technologie. Met slechts één lamp per koplamp is grootlicht, dimlicht en bochtverlichting te realiseren, maar ook een speciale lichtspreiding, die aanpasbaar is aan de specifieke omstandigheden op de weg en bij slecht weer.

Zuinig met energie

Xenonlampen zijn bijzonder zuinig. Dat ligt aan het ontladingsproces: door middel van een elektronisch gestuurde ontlading in een gasmengsel ontstaat een bijzonder heldere lichtboog. Deze produceert meer dan twee keer zoveel licht als de gloeidraad van een halogeenlamp en verbruikt toch maar half zoveel energie.

Op de IAA in Frankfurt in september jl. won de Xenarc Silverstar de ‘Automotive Brand Contest 2011’. Bij deze designwedstrijd werden prijzen toegekend voor uitzonderlijke prestaties in de auto industrie.

De Osram Xenarc Silverstar is beschikbaar in de uitvoeringen D1S en D2S (respectievelijk 189,- euro en 159 euro, exclusief BTW). De D2S is ook verkrijgbaar in een Duo Box dubbelverpakking en kost dan 318 euro, exclusief BTW.

Automobilisten kunnen de xenonlampen door een vakkundige monteur laten installeren bij het autobedrijf.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel