nieuws

Echte professionals ontmoeten elkaar bij Diesel Büchli

Techniek

Echte professionals ontmoeten elkaar bij Diesel Büchli

“Na poetsbeurt slaat auto niet meer aan”. “320D sputtert en slaat af”. “Airco werkt niet”. “Kachelventilator blijft doordraaien”. Het AMT-Garageforum staat bomvol met duizenden van dit soort problemen én hun oplossingen. Ze zijn bijeengebracht door ruim 4000 actieve forumleden. AMT trakteerde de 16 alleractiefste op een middag kennis tanken bij Diesel Büchli.

Iwan, Erwin78, Foklop, Monk… wie weleens op het AMT Garageforum komt kent die namen. Net als Martijn Bom, DaanDC, Jarno, Nic of Stamper. Allemaal topmonteurs op AMT Garageforum die via het forum al talloze problemen voor collega’s hebben opgelost. Applaus! Natuurlijk, maar deze toppers verdienen meer.

AMT Garageforum nog beter

Dus begint de topmonteursmeeting bij Diesel Büchli met een rijk belegd broodje. Daarna is het de beurt aan forumbeheerder Tom Polman om enkele voorgenomen wijzigingen door te nemen met de forumtoppers. Die zijn enthousiast. En natuurlijk hebben ze zelf ook ideeën om het AMT Garageforum nog verder te verbeteren. Tom neemt ze dankbaar in ontvangst en gaat er mee aan de slag.

Leren van Büchli

Tijd voor de Büchli-techniek. Eerst een vermogenstest met een Audi op Büchli’s super geavanceerde 4WD rollenbank. Dan een rondleiding door de diagnosewerkplaats, langs de roetfilterreiniging, de testcellen en door de revisiewerkplaats. Indrukwekkend, maar het hoogtepunt moet dan nog komen. Büchli-directeur Hans de Kam verdeelt de groep in kleine groepjes die ieder met een bak onderdelen aan de slag gaan. “Beoordeel de mechanische schade aan de nokkenplaat van deze Vp-pomp. Is dit oorzaak of gevolg? Beoordeel de aanslag in de pomp? Geef in een stappenplan aan hoe je dit gaat aanpakken.”

Meer bakken

Uitermate leerzaam. Zelfs voor topmonteurs. Zeker als De Kam een klein beetje hulp biedt. En daar is de volgende bak alweer: “Demonteer de injector. Let goed op de verstuivernaald en het regelklepje. Hoe ziet je stappenplan eruit om vervolgschade te voorkomen?”

Wordt vervolgd

Na vijf bakken begint de maag te knorren. Geen punt, de cateraar heeft een meer dan geweldige maaltijd afgeleverd. Daarna blijft het nog lang onrustig bij Diesel Büchli. Topmonteurs onder elkaar raken immers niet snel uitgepraat over misfires, inspuitvervroeging, raildrukken, brandplaatjes en retourmetingen. Totdat Hans de Kam het welletjes vindt. Alhoewel, hij kan het toch niet laten. Voor ze het weten zitten de topmonteurs middenin een training: ‘Hoe stel ik diagnose aan turbocompressors?’ Over een half jaar komen ze weer bij elkaar, Alto, Daniel, Arie AC, Dokter, Renaultmonteurtje en de andere Garageforum-topmonteurs.

Erwin den Hoed (Redactie AMT)

Diesel Büchli helpt het autobedrijf bij lastige dieselstoringen en verstuiverrevisie.

Lees de artikelen en check meteen de vijf tips voor een succesvolle dieseldiagnose.

Dieselproblemen te lijf

Diesel Büchli reviseert common-rail verstuivers

Reageer op dit artikel