nieuws

Met VACO wegwijs in winterbandenplicht

Techniek

Met VACO wegwijs in winterbandenplicht

Voor de vijfde keer presenteert vakvereniging van de bandenbranche VACO een actueel overzicht van winterbandenverplichting in Europese landen. Het overzicht verschijnt deze week als speciale VACO-uitgave. Niets te vroeg voor het wisselseizoen, dat misschien vroeg op gang zal komen gezien de alarmgeluiden over dreigende tekorten in nieuwe winterbanden. Bovendien verspreidt de winterbandenplicht zich steeds verder, toont het overzicht.

In het algemeen is er al grote belangstelling voor de regels omtrent gebruik van winterbanden in diverse landen. Dat zegt VACO-branchemanager Edwin Brinksma, bij zijn verklaring waarom er al een update is op het overzicht van dit voorjaar.

“Ook in Roemenië geldt nu een winterbandenplicht. In Italië hebben meerdere regio’s zich aangesloten bij de provincie Milaan en het Aosta-dal, met een winterbandenplicht. Vandaar vóór de winter een bijgewerkt overzicht.”

Daarnaast wijst Brinksma erop dat de boetes met name in Oostenrijk en Duitslank flink zijn opgevoerd, bij negeren van de winterbandenplicht.

Overzichtelijk in kaart

Van belang is niet alleen waar een winterbandenplicht geldt, maar ook wanneer. Alleen als er een bord staat, alleen bij winterweer, of in een bepaald seizoen? Dat staat allemaal in de overzichten van VACO.

Meervoud, want er zijn aparte overzichten voor bedrijfswagens en personen/bestelauto’s. Een kaart van Europa met kleurcodes voor verplichtingen maakt het helemaal overzichtelijk. Handig als hulpmiddel bij de verkoop van winterbanden.

De regels voor winterbanden zijn nu al te downloaden op de VACO-website:

Download hier de Regelgeving personen- en bestelwagens

(PDF)

Download hier de Regelgeving op landkaart voor personen- en bestelwagens

(PDF)Download hier de Regelgeving bedrijfswagens

(PDF)

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel